Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burgery z kurczaka z karmelizowaną cebulką w niczym nie ustępują tym z wołowiną czy wieprzowiną.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1594
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1361
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1406
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1413
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1594
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1361
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1406
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1413
Składniki
Przekrój filet z kurczaka wzdłuż na pół. Każdy z kawałków delikatnie rozbij przez arkusz folii spożywczej. Uformuj z mięsa okrągłe kotlety (wielkości bułki do burgerów). Dopraw solą, pieprzem i obiema paprykami.
W głębokim talerzu roztrzep jajko i dopraw je solą. Do drugiego talerza wlej mleko, na trzecim rozsyp mąkę, a czwartym bułkę tartą. Zamocz kotlety w mleku, obtocz w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Rozgrzej na patelni masło klarowane (3 łyżki). Obsmaż na nim kotlety - około 2,5 minuty po każdej ze stron.
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Przesmaż na czystej patelni na łyżce masła klarowanego. Wlej na patelnię trochę wody, dodaj cukier i smaż dalej cebulę, aż cukier całkowicie się rozpuści, a cebula stanie się miękka. Wówczas wlej na patelnię ocet balsamiczny i smaż jeszcze przez kilka minut. Dopraw cebulę do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie podgrzej bułki do burgerów (5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C). W trakcie podgrzewania włóż do piekarnika kotlety, by także były gorące.
Złóż burgery, na połówkę bułki nakładając kotlety, na kotlety - cebulę, a na cebulę ketchup (lub inny sos, który lubisz) i drugą połówkę bułki. Wbij w całość patyczki do burgerów.