Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa maślana bułka, soczyste mięso i sezonowy smakołyk - szparagi. Takim smakiem zaskoczysz domowników!
Bułki:
Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej forujemy bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Smarujemy roztrzepanym białkiem i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
Pieczemy w 200 stopniach około 14 minut. Powinny lekko się zarumienić.
Bułki zostawiamy do przestudzenia.
Burgery:
Mięso bardzo dokładnie mieszamy z olejem i przyprawami. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy kotleta. Mięso możemy grillować lub smażyć na patelni. Długość obróbki zależy od grubości burgerów, ale można liczyć około 4-5 minut z każdej strony.
Dodatki:
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Opcjonalnie, szparagi obieramy - jeśli są młode i świeże nie ma takiej potrzeby. Gotujemy w wodzie z solą i cukrem około 4 minuty, najlepiej w pionie, główkami do góry. Delikatnie wyciągamy z wrzątku.
Pomidory kroimy w plasterki
Przekrojone bułki smarujemy majonezem i keczupem. Układamy sałatę, pomidory, szparagi, mięso i posypujemy prażoną cebulką.
Nie daj się zwieść nazwą - są tak samo dobre jak wołowe. Zachęcam do spróbowa...
Odsłon: 4076
Burgery rybne to wspaniała gratka dla wielbicieli greckich smaków i nieoczywi...
Odsłon: 1328
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 6
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 92
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 180
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 87
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1060
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 6
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 92
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 180
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 87
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1060
Składniki
Bułki: Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej forujemy bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Smarujemy roztrzepanym białkiem i zostawiamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy w 200 stopniach około 14 minut. Powinny lekko się zarumienić. Bułki zostawiamy do przestudzenia.
Burgery: Mięso bardzo dokładnie mieszamy z olejem i przyprawami. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy kotleta. Mięso możemy grillować lub smażyć na patelni. Długość obróbki zależy od grubości burgerów, ale można liczyć około 4-5 minut z każdej strony.
Dodatki: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Opcjonalnie, szparagi obieramy - jeśli są młode i świeże nie ma takiej potrzeby. Gotujemy w wodzie z solą i cukrem około 4 minuty, najlepiej w pionie, główkami do góry. Delikatnie wyciągamy z wrzątku. Pomidory kroimy w plasterki Przekrojone bułki smarujemy majonezem i keczupem. Układamy sałatę, pomidory, szparagi, mięso i posypujemy prażoną cebulką.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Dania główne
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 425
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 1566