Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa maślana bułka, soczyste mięso i sezonowy smakołyk - szparagi. Takim smakiem zaskoczysz domowników!
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 121
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40249
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 3886
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 738
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 121
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40249
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 3886
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 738
Składniki
Bułki: Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej forujemy bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Smarujemy roztrzepanym białkiem i zostawiamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy w 200 stopniach około 14 minut. Powinny lekko się zarumienić. Bułki zostawiamy do przestudzenia.
Burgery: Mięso bardzo dokładnie mieszamy z olejem i przyprawami. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy kotleta. Mięso możemy grillować lub smażyć na patelni. Długość obróbki zależy od grubości burgerów, ale można liczyć około 4-5 minut z każdej strony.
Dodatki: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Opcjonalnie, szparagi obieramy - jeśli są młode i świeże nie ma takiej potrzeby. Gotujemy w wodzie z solą i cukrem około 4 minuty, najlepiej w pionie, główkami do góry. Delikatnie wyciągamy z wrzątku. Pomidory kroimy w plasterki Przekrojone bułki smarujemy majonezem i keczupem. Układamy sałatę, pomidory, szparagi, mięso i posypujemy prażoną cebulką.