Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe pierogi z piekarnika z kurczakiem, brokułem, pieczarkami, papryką i serem. Taka zawijana pizza :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27239
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27239
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Ciasto: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, wlać mleko, olej i drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.
Farsz: Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować na pół miękko. Pieczarki pokroić w plasterki i udusić. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na małej ilości oleju, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, ziołami i usmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzony brokuł i pieczarki. Wymieszać i doprawić jeśli jest potrzeba.
Ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Każdą z części rozwałkować na cienkie koło. Na połowę każdego nałożyć nadzienie, zostawiając ok. 2 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, farsz przykryć ciastem i uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi przełożyć na blaszkę. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Smacznego :)