Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski pieróg wzorowany na pizzy ;) Calzone to świetna przekąska, którą możecie zabrać ze sobą w drogę czy do pracy :) Ciągnąca mozzarella, aromatyczne kurki i delikatne mięso oraz przyprawy tworzą naprawdę świetne połączeni smaków.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Ciasto: Do mąki dodać drożdże, sól, cukier. Wlać wodę i wymieszać łyżką. Dolać oliwy i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Nadzienie: Na oliwie z masłem zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w drobniejszą kostkę pierś z kurczaka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Smażyć 3 minuty. Dodać oczyszczone pokrojone kurki i smażyć dodatkowo 5 minut, aż woda odparuje. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 20-22 cm. Na połowę okręgu nałożyć farsz (zostawiając 1 cm rant) dodać pokrojoną mozzarellę i łyżkę grana padano. Przykryć drugą połową ciasta i dokładnie zlepić brzegi, formując kształt pieroga. Calzone przełożyć na papier do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15 minut do podrośnięcia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone i zarumienione. Podawać od razu po przygotowaniu lub na zimno.