Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rurki makaronu wypełnione mięsem w sosie pomidorowym, przykryte beszamelem
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1522
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17852
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1917
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1522
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17852
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1917
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na patelni. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Zlewamy z patelni tłuszcz, dolewamy wodę (ok 3/4 szklanki) i dodajemy przecier pomidorowy. Sos przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rurki makaronu wypełniamy mięsem w sosie pomidorowym i układamy ciasno w foremce.
Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy produkty się połączą, dolewamy powoli zimne mleko i cały czas mieszamy. Sos solimy, można dodać gałki muszkatołowej. Gdy sos będzie gładki i gęsty, ściągamy go z palnika.
Na ułożone rurki makaronu wylewamy sos beszamelowy. Cannelloni pieczemy pod przykryciem ok.15 minut w temp. 190°C. Następnie wierzch posypujemy startym serem i pieczemy ok. 20-25 minut bez przykrycia. Smacznego! :)