Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rurki makaronu wypełnione mięsem w sosie pomidorowym, przykryte beszamelem
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 48
Smaki Grecji!
Odsłon: 52
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 190
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 48
Smaki Grecji!
Odsłon: 52
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 190
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na patelni. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Zlewamy z patelni tłuszcz, dolewamy wodę (ok 3/4 szklanki) i dodajemy przecier pomidorowy. Sos przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rurki makaronu wypełniamy mięsem w sosie pomidorowym i układamy ciasno w foremce.
Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy produkty się połączą, dolewamy powoli zimne mleko i cały czas mieszamy. Sos solimy, można dodać gałki muszkatołowej. Gdy sos będzie gładki i gęsty, ściągamy go z palnika.
Na ułożone rurki makaronu wylewamy sos beszamelowy. Cannelloni pieczemy pod przykryciem ok.15 minut w temp. 190°C. Następnie wierzch posypujemy startym serem i pieczemy ok. 20-25 minut bez przykrycia. Smacznego! :)