Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-03-2022
Grube rurki makarony wypełnione szpinakiem z szynką, zapieczone w sosie mleczno-serowym. Danie wygląda i smakuje obłędnie, a jest bardzo proste w przygotowaniu.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 342
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 128
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 66
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 186
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 342
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 128
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 66
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 186
Składniki
Farsz: Szynkę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy ją na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Farsz zostawiamy do przestudzenia. Sos: Odlewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niego mąkę, gałkę, sól, pieprz i pokrojony drobno ser. Pozostałe mleko podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i dodajemy odłożone wcześniej mleko z dodatkami. Mieszamy, aż ser rozprowadzi się w sosie. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu (tylko, tyle, aby przykryć dno). Nadziewamy surowe canneloni farszem szpinakowym układamy w naczyniu.
Makaron zalewamy sosem. Pieczemy w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu 35 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Rurki makaronowe delikatnie wyjmujemy z naczynia. Podajemy od razu po upieczeniu.