Canneloni ze szpinakiem w sosie serowym
Przepis dnia: 05-03-2022
Grube rurki makarony wypełnione szpinakiem z szynką, zapieczone w sosie mleczno-serowym. Danie wygląda i smakuje obłędnie, a jest bardzo proste w przygotowaniu.
Canneloni ze szpinakiem w sosie serowym
Składniki
- Canneloni - 12szt
- Farsz szpinakowy:
- Szpinak - 500g (może być mrożony)
- Czosnek - 3 ząbki
- Szynka (najlepiej dojrzewająca) - 100g
- Olej- 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
- Sos mleczno-serowy:
- Mleko - 600ml
- Mąka - 1 łyżka
- Ser z niebieską pleśnią (lub inny miękki i intensywny) - 100g
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Składniki
- Canneloni - 12szt
- Farsz szpinakowy:
- Szpinak - 500g (może być mrożony)
- Czosnek - 3 ząbki
- Szynka (najlepiej dojrzewająca) - 100g
- Olej- 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
- Sos mleczno-serowy:
- Mleko - 600ml
- Mąka - 1 łyżka
- Ser z niebieską pleśnią (lub inny miękki i intensywny) - 100g
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Etapy przygotowania
Farsz: Szynkę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy ją na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Farsz zostawiamy do przestudzenia. Sos: Odlewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niego mąkę, gałkę, sól, pieprz i pokrojony drobno ser. Pozostałe mleko podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i dodajemy odłożone wcześniej mleko z dodatkami. Mieszamy, aż ser rozprowadzi się w sosie. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu (tylko, tyle, aby przykryć dno). Nadziewamy surowe canneloni farszem szpinakowym układamy w naczyniu.
Makaron zalewamy sosem. Pieczemy w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu 35 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Rurki makaronowe delikatnie wyjmujemy z naczynia. Podajemy od razu po upieczeniu.
Przepis w Waszym wykonaniu (7)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Propozycja na obiad z polędwicy wieprzowej z paseczkiem tłuszczyku. Tę ostatn...
Odsłon: 141
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Impreza
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Dla zdrowia
Odsłon: 75
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1294
Ostatnio komentowane przepisy
Propozycja na obiad z polędwicy wieprzowej z paseczkiem tłuszczyku. Tę ostatn...
Odsłon: 141
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Impreza
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Dla zdrowia
Odsłon: 75
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1294
Składniki
- Canneloni - 12szt
- Farsz szpinakowy:
- Szpinak - 500g (może być mrożony)
- Czosnek - 3 ząbki
- Szynka (najlepiej dojrzewająca) - 100g
- Olej- 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
- Sos mleczno-serowy:
- Mleko - 600ml
- Mąka - 1 łyżka
- Ser z niebieską pleśnią (lub inny miękki i intensywny) - 100g
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Farsz: Szynkę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy ją na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Farsz zostawiamy do przestudzenia. Sos: Odlewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niego mąkę, gałkę, sól, pieprz i pokrojony drobno ser. Pozostałe mleko podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i dodajemy odłożone wcześniej mleko z dodatkami. Mieszamy, aż ser rozprowadzi się w sosie. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu (tylko, tyle, aby przykryć dno). Nadziewamy surowe canneloni farszem szpinakowym układamy w naczyniu.
Makaron zalewamy sosem. Pieczemy w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu 35 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Rurki makaronowe delikatnie wyjmujemy z naczynia. Podajemy od razu po upieczeniu.