Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, oryginalny przepis.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (mała łyżeczka soli wystarczy), w zależności od marki makaronu dodajemy odrobinę oliwy. W tzw. międzyczasie przygotowujemy sos: boczek podsmażamy na suchej patelni na wolnym ogniu, tak by tłuszczyk się wytopił, po czym wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli - nie może się przyrumienić albo spalić. Do miski wrzucamy starty parmezan, śmietankę, żółtka, obficie pieprzymy i "rozkłócamy" widelcem, by powstał gęsty sos (na tym etapie można również dodać pietruszkę lub koperek). Do sosu dodajemy przestudzony boczek z cebulką, mieszamy. Odlewamy makaron, dobrze odsączony i bardzo gorący wrzucamy do sosu i mieszamy. Danie przekładamy na talerze, dekorujemy parmezanem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, możemy udekorować bazylią lub pietruszką.
Ważna uwaga: nie zalecam dodowania soli do sosu, gdyż wytopiony boczek sam w sobie jest już bardzo słony...chyba, że ktoś lubi dużo soli :). Dodatkowo świeże jajka powinny być bardzo dokładnie umyte i spażone w gorącej, bieżącej wodzie, zanim zabierzemy się za przygotowywanie dania. Życzę smacznego!
Czyli makaron z sosem klasycznym.
Odsłon: 1012
Smaczne spaghetti a la carbonara z wędzonym boczkiem w kremowym sosie jajecznym.
Odsłon: 886
To makaron z kremowym sosie jajecznym błyskawiczne do przygotowania, a jednoc...
Odsłon: 1670
Mój kurczak dzisiaj w postaci zawijanej rolady, z dodatkami. Kurczak można b...
Odsłon: 106
Faszerowana cukinia jest u nas jednym z ulubionych dań. Farsze robię rozmaite...
Odsłon: 17
Trochę inna sałatka Caprese.... Truskawki zamiast pomidorów, mięta zamiast ba...
Odsłon: 61
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 309
Przecudowne ciasto o nazwie snikers. Miodowe ciasto przełożone masą krówkową...
Odsłon: 238
Mój kurczak dzisiaj w postaci zawijanej rolady, z dodatkami. Kurczak można b...
Odsłon: 106
Faszerowana cukinia jest u nas jednym z ulubionych dań. Farsze robię rozmaite...
Odsłon: 17
Trochę inna sałatka Caprese.... Truskawki zamiast pomidorów, mięta zamiast ba...
Odsłon: 61
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 309
Przecudowne ciasto o nazwie snikers. Miodowe ciasto przełożone masą krówkową...
Odsłon: 238
Składniki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (mała łyżeczka soli wystarczy), w zależności od marki makaronu dodajemy odrobinę oliwy. W tzw. międzyczasie przygotowujemy sos: boczek podsmażamy na suchej patelni na wolnym ogniu, tak by tłuszczyk się wytopił, po czym wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli - nie może się przyrumienić albo spalić. Do miski wrzucamy starty parmezan, śmietankę, żółtka, obficie pieprzymy i "rozkłócamy" widelcem, by powstał gęsty sos (na tym etapie można również dodać pietruszkę lub koperek). Do sosu dodajemy przestudzony boczek z cebulką, mieszamy. Odlewamy makaron, dobrze odsączony i bardzo gorący wrzucamy do sosu i mieszamy. Danie przekładamy na talerze, dekorujemy parmezanem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, możemy udekorować bazylią lub pietruszką. Ważna uwaga: nie zalecam dodowania soli do sosu, gdyż wytopiony boczek sam w sobie jest już bardzo słony...chyba, że ktoś lubi dużo soli :). Dodatkowo świeże jajka powinny być bardzo dokładnie umyte i spażone w gorącej, bieżącej wodzie, zanim zabierzemy się za przygotowywanie dania. Życzę smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Dania główne
Kotleciki po bałkańsku
Dania główne
Kasza jaglana z zielonymi warzywami
Dania główne
Burgery rybne
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Faszerowana cukinia jest u nas jednym z ulubionych dań. Farsze robię rozmaite...
Odsłon: 17
Kotleciki po bałkańsku
Kotleciki po bałkańsku to kwintesencja kuchni z tego regionu. Aromatyczne, le...
Odsłon: 2614