Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14990
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4763
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44866
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 725
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14990
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4763
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44866
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 725
Składniki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (mała łyżeczka soli wystarczy), w zależności od marki makaronu dodajemy odrobinę oliwy. W tzw. międzyczasie przygotowujemy sos: boczek podsmażamy na suchej patelni na wolnym ogniu, tak by tłuszczyk się wytopił, po czym wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli - nie może się przyrumienić albo spalić. Do miski wrzucamy starty parmezan, śmietankę, żółtka, obficie pieprzymy i "rozkłócamy" widelcem, by powstał gęsty sos (na tym etapie można również dodać pietruszkę lub koperek). Do sosu dodajemy przestudzony boczek z cebulką, mieszamy. Odlewamy makaron, dobrze odsączony i bardzo gorący wrzucamy do sosu i mieszamy. Danie przekładamy na talerze, dekorujemy parmezanem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, możemy udekorować bazylią lub pietruszką. Ważna uwaga: nie zalecam dodowania soli do sosu, gdyż wytopiony boczek sam w sobie jest już bardzo słony...chyba, że ktoś lubi dużo soli :). Dodatkowo świeże jajka powinny być bardzo dokładnie umyte i spażone w gorącej, bieżącej wodzie, zanim zabierzemy się za przygotowywanie dania. Życzę smacznego!