Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby była fantastyczna w swoim smaku. Jednak sekret tkwi w ich jakości. Muszą być świeże i jak najlepsze. Choć Włosi nie dodają do swojej carbonary śmietanki, Magda Gessler w swojej spolszczonej wersji zdecydowała się wzbogacić makaron słodkim, aksamitnym akcentem. Do tego zaskoczy cię wykorzystane przez nią mięso, bo nie jest to ani boczek, ani włoska pancetta!
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 426
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 229
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 787
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 426
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 229
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 787
Składniki
Zagotuj wodę wraz z grubą solą. Dodaj makaron i ugotuj go al dente. Na patelni podsmaż słoninę (bez dodatkowego tłuszczu). Pokrój prosciutto w wąskie paski. Kiedy słonina wytopi swój tłuszcz i zacznie robić się złota, dodaj prosciutto. Zalej mięso oliwą i delikatnie wymieszaj.
Jajka zalej wrzątkiem i wbij je do miski. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do jajek. Wsyp też włoski ser tarty i całość wymieszaj rózgą. Dodaj teraz odrobinę śmietany kremówki do masy i dalej mieszaj rózgą. Ugotowany makaron al dente skrop oliwą. Następnie dodaj go na patelnię do mięsa. Wymieszaj i chwilę podsmażaj na średnim ogniu.
Przelej masę jajeczną z parmezanem i od razu wyłącz palnik. Mieszaj przez chwilę i uważaj, aby jajka się nie ścięły za bardzo. Od razu podawaj na talerzach. Na koniec możesz doprawić świeżo mielonym pieprzem.