Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby była fantastyczna w swoim smaku. Jednak sekret tkwi w ich jakości. Muszą być świeże i jak najlepsze. Choć Włosi nie dodają do swojej carbonary śmietanki, Magda Gessler w swojej spolszczonej wersji zdecydowała się wzbogacić makaron słodkim, aksamitnym akcentem. Do tego zaskoczy cię wykorzystane przez nią mięso, bo nie jest to ani boczek, ani włoska pancetta!
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 63
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9318
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 974
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1133
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 63
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9318
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 974
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1133
Składniki
Zagotuj wodę wraz z grubą solą. Dodaj makaron i ugotuj go al dente. Na patelni podsmaż słoninę (bez dodatkowego tłuszczu). Pokrój prosciutto w wąskie paski. Kiedy słonina wytopi swój tłuszcz i zacznie robić się złota, dodaj prosciutto. Zalej mięso oliwą i delikatnie wymieszaj.
Jajka zalej wrzątkiem i wbij je do miski. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do jajek. Wsyp też włoski ser tarty i całość wymieszaj rózgą. Dodaj teraz odrobinę śmietany kremówki do masy i dalej mieszaj rózgą. Ugotowany makaron al dente skrop oliwą. Następnie dodaj go na patelnię do mięsa. Wymieszaj i chwilę podsmażaj na średnim ogniu.
Przelej masę jajeczną z parmezanem i od razu wyłącz palnik. Mieszaj przez chwilę i uważaj, aby jajka się nie ścięły za bardzo. Od razu podawaj na talerzach. Na koniec możesz doprawić świeżo mielonym pieprzem.