Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Carbonara to proste w przygotowaniu danie, jednak, aby wyszło idealne, trzeba przestrzegać kilku zasad. Zobaczcie przepis od Mateusza Gesslera, dzięki niemu zrobicie to włoskie danie bez problemu. Przepis pochodzi z 11. odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1447
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1618
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 55
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1447
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1618
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 55
Składniki
Najpierw przygotowujemy ciasto na makaron łącząc ze sobą mąkę, jajka, oliwę oraz sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Następnie ciasto wałkujemy na milimetr grubości, robimy rulonik i kroimy w cienkie paseczki. Rozwijamy powstałe wstążki i mieszamy z semoliną, by się nie skleiły w trakcie gotowania. Wstawiamy wodę na makaron. Gdy się zagotuje, wrzucamy spaghetti i gotujemy makaron by był al dente.
W trakcie na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną Guanciale w kostkę. Smażymy ok. 3-4 minut aż zrobią się skwarki.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z Guanciale, przesmażamy 3 min.
Do miseczki wbijamy 5 żółtek, dodajemy starty ser Pecorino oraz parmezan. Dodajemy 200 ml wody z gotowania makaronu, energicznie mieszamy na jednolitą masę, najlepiej w kąpieli wodnej na parze, wówczas sos nabierze puszystości.
Masę jajeczną wlewamy do makaronu i mieszamy, tak aby powstały kremowy sos oblepił makaron. Danie podajemy posypane świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem oraz pecorino.