Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpoczął się sezon na szparagi więc dzisiaj zapraszam na pierwszy szparagowy przepis. Carbonara ze szparagami to przepis na szybki, niezwykle pyszny i oryginalny obiad czy kolację we dwoje. Dobrze smakuje z lampką lekkiego, białego wina. Do jej przygotowania nie używamy śmietany, a same jajka żeby powstał kremowy sos.
Polecam.
Odsłon: 820
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1533
Polecam.
Odsłon: 820
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1533
Składniki
Boczek kroimy w kostkę, szparagi w plasterki zostawiając główki. Boczek smażymy na patelni aby wytopił się z niego tłuszcz. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Do boczku dodajemy szparagi, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz pietruszkę. Chwilę smażymy. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron za pomocą łyżki do makaronu – woda która zostanie na łyżce i makaronie zagęści nam sos. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Do makaronu wlewamy roztrzepane jajka oraz dodajemy ser. Całość energicznie mieszamy przez chwilę aby powstał kremowy sos.