Do góry

Dania główne Przepis na:

Carnitas w tortilli czyli mięsko po meksykańsku

Carnitas w tortilli czyli mięsko po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1052

Dodano:

Odsłon: 382

Zostało mi trochę zielonej papryki i jeszcze uchowała się jedna papryczka jalapeno. Postanowiłam zatem zrobić carnitas - jest to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej obok fajitas czy tacos.

Składniki

  • ok. 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 pikantna papryczka
  • pół szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
  • Mix przypraw do mięsa:
  • 2 łyżki sproszkowanego chili lub ostrej papryki,1 łyżeczka kminku, 1/4 łyżki sproszkowanej cebuli, i sproszkowanego czosnku, 1/4
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Carnitas w tortilli czyli mięsko po meksykańsku

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce i obsypujemy łopatkę.

  2. Następnie zawijamy szczelnie mięso i kawałki papryki i cebuli w folię aluminiową. Wkładamy nasze zawiniątko do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika.

  3. Kiedy łopatka piecze się już ok 3 godzin, wyjmujemy ją, odwijamy folię polewamy bulionem. Od tego momentu pieczemy ją już nie zakrytą.

  4. Mięso będzie gotowe kiedy już rozpada się na kawałki. Po wyjęciu z piekarnika za pomocą dwóch widelców rozdzielamy mięso na drobne kawałki/strzępki.

  5. Podajemy carnitas w kukurydzianych lub pszennych tortillach z dodatkiem np. awokado, gęstej śmietany, kawałków pomidorów, pikantnej salsy, odrobiną posiekanej kolendry, marynowanych papryczek jalapeno, odrobiną startego żółtego sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń