Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na połączenie włoskiego makaronu Castellane Parmigiane z kawałkami kurczaka i świeżym szpinakiem. Smak całości podkreśla ser kozi i aromatyczna nuta czosnku oraz ziela angielskiego. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością rozpieści nasze zmysły swoim smakiem i aromatem.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 38
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 38
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Składniki
Pierś z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w kostkę i oprószamy ją solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak doprawione kawałki kurczaka podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie przekładamy do naczynia. W tym czasie do osolonego wrzątku wrzucamy makaron, który gotujemy al dente.
Na patelni roztapiamy plaster masła, dodajemy liście świeżego szpinaku i smażymy do momentu aż te zmiękną i zredukują swoją objętość. Następnie do szpinaku dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy około minuty.
W kolejnym kroku dodajemy jogurt grecki, starty ser kozi oraz przyprawy: ziele angielskie, cukier brzozowy (ksylitol) i sól ziołową. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilę.
Na koniec do powstałego sosu dodajemy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka i odcedzony makaron Castellane. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!
Życzę smacznego! :)