Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na połączenie włoskiego makaronu Castellane Parmigiane z kawałkami kurczaka i świeżym szpinakiem. Smak całości podkreśla ser kozi i aromatyczna nuta czosnku oraz ziela angielskiego. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością rozpieści nasze zmysły swoim smakiem i aromatem.
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72015
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 524
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15554
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3392
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72015
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 524
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15554
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3392
Składniki
Pierś z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w kostkę i oprószamy ją solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak doprawione kawałki kurczaka podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie przekładamy do naczynia. W tym czasie do osolonego wrzątku wrzucamy makaron, który gotujemy al dente.
Na patelni roztapiamy plaster masła, dodajemy liście świeżego szpinaku i smażymy do momentu aż te zmiękną i zredukują swoją objętość. Następnie do szpinaku dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy około minuty.
W kolejnym kroku dodajemy jogurt grecki, starty ser kozi oraz przyprawy: ziele angielskie, cukier brzozowy (ksylitol) i sól ziołową. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilę.
Na koniec do powstałego sosu dodajemy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka i odcedzony makaron Castellane. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!
Życzę smacznego! :)