Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie rodem z Bałkanów. Znane, w zależności od kraju pod różnymi nazwami. Przygotowane z kilku (a przynajmniej z dwóch) gatunków mięs mielonych lub siekanych. Rolowane na kształt małych "kiełbasek" czy też mini kebabów. Najczęściej grillowane i podawane w chlebkach pita, lepinii, tortilli czy po prostu z frytkami. Idealnym dodatkiem do tego dania jest ajvar lub sos tzatziki. Sezon grillowy właśnie się rozpoczął, więc ćevapi to świetna alternatywa dla pospolitej karkówki czy kiełbasy.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1894
Polecam, pychota.
Odsłon: 633
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 516
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1894
Polecam, pychota.
Odsłon: 633
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 516
Składniki
Mięso przełożyć do miski. Cebulę posiekać drobno. Dodać do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, sodę i wodę. Wyrobić całość dokładnie zwilżoną wodą dłonią. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone mięso formować w małe, podłużne kotleciki i nadziewać je na patyczki do szaszłyków. Grillować na mocno rozgranym grillu z każdej strony.