Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie rodem z Bałkanów. Znane, w zależności od kraju pod różnymi nazwami. Przygotowane z kilku (a przynajmniej z dwóch) gatunków mięs mielonych lub siekanych. Rolowane na kształt małych "kiełbasek" czy też mini kebabów. Najczęściej grillowane i podawane w chlebkach pita, lepinii, tortilli czy po prostu z frytkami. Idealnym dodatkiem do tego dania jest ajvar lub sos tzatziki. Sezon grillowy właśnie się rozpoczął, więc ćevapi to świetna alternatywa dla pospolitej karkówki czy kiełbasy.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5869
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12627
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5869
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12627
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5284
Składniki
Mięso przełożyć do miski. Cebulę posiekać drobno. Dodać do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, sodę i wodę. Wyrobić całość dokładnie zwilżoną wodą dłonią. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone mięso formować w małe, podłużne kotleciki i nadziewać je na patyczki do szaszłyków. Grillować na mocno rozgranym grillu z każdej strony.