Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisów. Tym razem jest to ceviche o egzotycznym, pikantnym smaku. Oprócz chili i kolendry dodałam kawałki gruszki i mandarynki. W ten sposób z soku z limonki powstało „leche de tigre” o niezwykłym smaku. Leche de tigre to mleczny płyn powstający podczas marynowania ryby z soku z limonki, przypraw i soku rybnego.
Ceviche z dorsza
Składniki
- 400 g świeżego filetu z dorsza lub innej białej ryby
- 4 limonki
- 1 pęczek kolendry
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 2 mandarynki
- sól, cytrynowy lub kolorowy pieprz
Składniki
- 400 g świeżego filetu z dorsza lub innej białej ryby
- 4 limonki
- 1 pęczek kolendry
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 2 mandarynki
- sól, cytrynowy lub kolorowy pieprz
Etapy przygotowania
Dorsza filetowac, oplukac zimna woda i pokroic w drobna kostke. Przekroic limonki na pól, wycisnac sok i polac nim kostki rybne.
Obrac cebule i cienko pokroic. Z papryczki chili usunac nasiona i pokroic ja w male pierscienie.
Umyc kolendre i oderwac pojedyncze liscie. Wydrazyc gruszke i pokroic na male kawalki, mandarynki równiez pokroic na male kawalki. Dodac wszystko do ryby i wymieszac. Doprawic sola i pieprzem. Odstawic na min. 1 godzine, najlepiej do lodówki.
Podawac z dowolnymi ziolami i plasterkami limonki. Ceviche mozna równiez podac w miseczce z dodatkiem nachosów.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 79
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 690
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4368
Ostatnio komentowane przepisy
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 79
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 690
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4368
Składniki
- 400 g świeżego filetu z dorsza lub innej białej ryby
- 4 limonki
- 1 pęczek kolendry
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 2 mandarynki
- sól, cytrynowy lub kolorowy pieprz
Dorsza filetowac, oplukac zimna woda i pokroic w drobna kostke. Przekroic limonki na pól, wycisnac sok i polac nim kostki rybne.
Obrac cebule i cienko pokroic. Z papryczki chili usunac nasiona i pokroic ja w male pierscienie.
Umyc kolendre i oderwac pojedyncze liscie. Wydrazyc gruszke i pokroic na male kawalki, mandarynki równiez pokroic na male kawalki. Dodac wszystko do ryby i wymieszac. Doprawic sola i pieprzem. Odstawic na min. 1 godzine, najlepiej do lodówki.
Podawac z dowolnymi ziolami i plasterkami limonki. Ceviche mozna równiez podac w miseczce z dodatkiem nachosów.