Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chaczapuri to dosłownie można przetłumaczyć jako chleb z twarogiem (chaczo – twaróg, puri – chleb). To pieczony lub smażony placek faszerowany dobrym serem. Proste i smaczne. Chaczapuri to także rodzaj gruzińskiej pizzy.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Do dużej miski dodaj wszystkie składniki, ale pamiętaj o podgrzaniu mleka lub wody(ma być ciepłe) i wyrób ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę mąki, jeżeli będzie za twarde dolej trochę wody lub mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Sery pokruszyć i wymieszać z jajkiem.
Nastaw piekarnik na 250°C i posmaruj blaszkę cienką warstwą oliwy. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i mieszankę serów podziel również na 4 części. Rozwałkować części ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm. Na każdym placku połóż ser i zawiń ciasto jak sakiewkę i dobrze zlep. Utworzone sakwy lub duże kule z ciasta z serem wewnątrz rozwałkuj na placki. Piecz, aż placki nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu warto placki posmarować masłem i posypać świeżym szczypiorkiem . ENJOY THE FOOD