Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chaczapuri to dosłownie można przetłumaczyć jako chleb z twarogiem (chaczo – twaróg, puri – chleb). To pieczony lub smażony placek faszerowany dobrym serem. Proste i smaczne. Chaczapuri to także rodzaj gruzińskiej pizzy.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2523
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 452
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 197
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 753
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2523
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 452
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 197
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 753
Składniki
Do dużej miski dodaj wszystkie składniki, ale pamiętaj o podgrzaniu mleka lub wody(ma być ciepłe) i wyrób ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę mąki, jeżeli będzie za twarde dolej trochę wody lub mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Sery pokruszyć i wymieszać z jajkiem.
Nastaw piekarnik na 250°C i posmaruj blaszkę cienką warstwą oliwy. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i mieszankę serów podziel również na 4 części. Rozwałkować części ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm. Na każdym placku połóż ser i zawiń ciasto jak sakiewkę i dobrze zlep. Utworzone sakwy lub duże kule z ciasta z serem wewnątrz rozwałkuj na placki. Piecz, aż placki nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu warto placki posmarować masłem i posypać świeżym szczypiorkiem . ENJOY THE FOOD