Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chaczapuri to dosłownie można przetłumaczyć jako chleb z twarogiem (chaczo – twaróg, puri – chleb). To pieczony lub smażony placek faszerowany dobrym serem. Proste i smaczne. Chaczapuri to także rodzaj gruzińskiej pizzy.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112770
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 83
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 206
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 347
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 615
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112770
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 83
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 206
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 347
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 615
Składniki
Do dużej miski dodaj wszystkie składniki, ale pamiętaj o podgrzaniu mleka lub wody(ma być ciepłe) i wyrób ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę mąki, jeżeli będzie za twarde dolej trochę wody lub mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Sery pokruszyć i wymieszać z jajkiem.
Nastaw piekarnik na 250°C i posmaruj blaszkę cienką warstwą oliwy. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i mieszankę serów podziel również na 4 części. Rozwałkować części ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm. Na każdym placku połóż ser i zawiń ciasto jak sakiewkę i dobrze zlep. Utworzone sakwy lub duże kule z ciasta z serem wewnątrz rozwałkuj na placki. Piecz, aż placki nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu warto placki posmarować masłem i posypać świeżym szczypiorkiem . ENJOY THE FOOD