Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chaczapuri to dosłownie można przetłumaczyć jako chleb z twarogiem (chaczo – twaróg, puri – chleb). To pieczony lub smażony placek faszerowany dobrym serem. Proste i smaczne. Chaczapuri to także rodzaj gruzińskiej pizzy.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 31
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 497
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1070
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 252
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 31
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 497
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1070
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 252
Składniki
Do dużej miski dodaj wszystkie składniki, ale pamiętaj o podgrzaniu mleka lub wody(ma być ciepłe) i wyrób ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę mąki, jeżeli będzie za twarde dolej trochę wody lub mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Sery pokruszyć i wymieszać z jajkiem.
Nastaw piekarnik na 250°C i posmaruj blaszkę cienką warstwą oliwy. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i mieszankę serów podziel również na 4 części. Rozwałkować części ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm. Na każdym placku połóż ser i zawiń ciasto jak sakiewkę i dobrze zlep. Utworzone sakwy lub duże kule z ciasta z serem wewnątrz rozwałkuj na placki. Piecz, aż placki nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu warto placki posmarować masłem i posypać świeżym szczypiorkiem . ENJOY THE FOOD