Do góry

Dania główne Przepis na:

Chaczapuri

Chaczapuri

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 6586

Dodano:

Odsłon: 16719

Chlebek serowy, pochodzi z kuchni gruzińskiej.

Składniki

  • Składniki na ciasto;
  • 750 ml letniej wody (3 szklanki)
  • 1 kg. mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 25 g. świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • duża łyżka soli
  • Farsz;
  • 250 g. sera żółtego
  • 250 g. sera feta słonego
  • 250 g. sera mozzarelli
  • 1 jajko
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta;

    Z 1/2 szklanki wody, drożdży, dwóch łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
    W większym garnku umieszczamy mąkę przesianą z solą.
    Wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki, wlewamy olej i resztę wody. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 50-60 minut.

    Przygotowanie farszu;

    Sery trzemy na grubych oczkach tarki. Następnie rękoma mieszamy i tworzymy ok. dziesięć kulek.

    Gotowe wyrośnięte ciasto, chwilę ugniatamy i dzielimy na ok. dziesięć części. Każdą z nich rękoma rozpłaszczamy na płaski placek. Zawijamy w niego kulę z sera.
    Ponownie rozpłaszczamy na płaski placuszek, tym razem z serem. Smażymy na suchej patelni z obu stron. Po kilka minut z każdej.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń