Do góry

Dania główne Przepis na:

Cheeseburger inaczej.

Cheeseburger inaczej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 213

Dodano:

Odsłon: 1383

Ten cheeseburger to świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, lub po prostu jakaś inna kolację niz zawsze. Jeśli ktoś nie ma mięsa wołowego, można zamienić na wieprzowe. Składniki do środka można wymyślać :) można dać jeszcze ogórka konserwowego ja niestety takiego w domu akurat nie miałam, a smak napewno będzie jeszcze lepszy:) czy dać jeszcze cebulki ... Fantazja nie zna granic, więc co masz daj do środka:)

Składniki

  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 1 mała cebula
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 8 plastrów boczku
  • 8 plastrów sera cheddar
  • 1 jajko
  • 100g tartego sera, może być żółty
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cheeseburger inaczej.

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności doprawiamy mięso mielone solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Mieszamy. Z mięsa formujemy 8 okrągłych kotletów. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

  2. W czasie gdy nasze kotlety się smażą, z ciasta francuskiego wycinamy okrągłe kształty ( 4 duże, 4 małe). Na spód większe niż nasz kotlet, a na dół większe niż na spód ( tak by po nałożeniu wszystkich składników dało się obie części zlepić).

  3. Gdy mięso i ciasto mamy gotowe, podpiekamy plasterki boczku.

  4. Teraz gdy wszystko mamy gotowe, zaczynamy układać. Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Na sam spód kładziemy mniejsze kawałki ciasta francuskiego, na to dajemy: usmażony kotlet, plasterek podpieczonego boczku, ser cheddar i znów mięso, boczek i ser. Brzegi wystającego ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie na wierzch kładziemy drugą część ciasta francuskiego. Brzegi zaciskamy widelcem.

  5. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy tartym serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 min ( może być dłużej, a może być krócej, trzeba patrzeć jak zarumienione jest ciasto, aby nam się nie spaliło). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń