Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con carne

Chili con carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 2102

Dodano:

Odsłon: 403

czyli kolejny imprezowy klasyk, tym razem w stylu tex-mex

Składniki

  • goleń wołowa - 500 g
  • cebula - 5 szt.
  • czosnek - 5 ząbków
  • papryczka chili - 1-2 szt.
  • bulion - 200 ml
  • kukurydza konserwowa - 1 puszka (425 ml)
  • fasola czerwona Kidney - 2 puszki (po 425 ml)
  • pomidory krojone bez skórki - 2 puszki (po 400 ml)
  • olej - 4 łyżki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • kumin - 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne - 1 płaska łyżeczka
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chili con carne

Przygotowanie

  1. wołowinę drobno siekamy lub mielimy

  2. do garnka o grubym dnie wlewamy olej, rozgrzewamy, dodajemy wołowinę i smażymy, aż mięso porządnie zbrązowieje

  3. cebulę i czosnek drobno siekamy, dorzucamy do wołowiny i smażymy, aż ładnie się zeszklą, dodajemy kumin i oregano i smażymy jeszcze chwilę

  4. papryczki chili drobno siekamy (jeżeli nie chcemy zbyt ostrego dania usuwamy pestki) i dodajemy do garnka i smażymy jeszcze chwilkę

  5. teraz zalewamy wszystko bulionem i dwoma puszkami pomidorów, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 30 min

  6. kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy, dorzucamy do garnka i całość gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem, no i gotowe, podajemy z ryżem, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń