Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chili con carne to pożywne, rozgrzewające danie kuchni meksykańskiej - w sam raz na chłodne, jesienne dni. A ponieważ zaczął się sezon dyniowy, możesz śmiało wzbogacić meksykański klasyk o aksamitne, dyniowe purée. Chili con carne z dynią możesz podać w tortilli, zaserwować z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1784
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14342
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19468
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13142
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1784
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14342
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19468
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13142
Składniki
Przygotuj purée z dyni. Usuń z niej gniazdo nasienne. Pokrój miąższ na mniejsze kawałki. Upiecz pokrojoną dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C. Piecz przez około 30-40 minut - do miękkości. Przestudź, usuń skórkę, a miąższ zblenduj. Odmierz 200 g (resztę wykorzystaj do innych celów).
Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek drobno posiekaj. Usuń z papryki gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Odcedź fasolę i kukurydzę z zalewy.
Podsmaż cebulę na oleju. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Dołóż na patelnię mięso mielone i paprykę. Smaż, aż mięso się zarumieni, a papryka zmięknie.
Dołóż na patelnię przyprawy - mielone papryki, pieprz cayenne, kmin rzymski i cynamon. Po chwili dodaj fasolę, kukurydzę i pomidory w puszce. Gotuj przez około 30 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu.
Dodaj purée z dyni. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut.