Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chili sin carne to pikantne, rozgrzewające danie rodem z kuchni meksykańskiej. W odróżnieniu od popularnego chili con carne to wariant bezmięsny. Ta sycąca, aromatyczna potrawa odpowiednia jest dla wegan i wegetarian.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2394
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3561
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4386
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74571
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2394
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3561
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4386
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74571
Składniki
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na oleju z dodatkiem papryki wędzonej i kminu rzymskiego. Gdy cebula się zeszkli, dołóż na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i posiekaną papryczkę chili. Jeśli chcesz, by danie było bardziej pikantne, posiekaj chili w całości. W przeciwnym razie usuń z papryczki nasiona. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przełóż zawartość patelni do garnka i dodaj dość drobno pokrojone pomidory. Gotuj zawartość garnka na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając) przez około 30 minut – do czasu, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody, a sos zgęstnieje.
Dodaj do gotującego się sosu opłukaną pod bieżącą wodą fasolę i kukurydzę. Dopraw chili sin carne do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i cukrem trzcinowym. Gotuj jeszcze około 15 minut.
Chili sin carne podawaj gorące, udekorowane starym serem i szczypiorkiem.