Do góry

Dania główne Przepis na:

Chinkali

Chinkali

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 499

Dodano:

Odsłon: 14871

Gruzińskie pierogi. Soczysty farsz z rosołkiem zamknięty w delikatnym cieście. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, obowiązkowo musicie spróbować!

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wyrabiamy ciasto. Nie podaję miar, bo nie pamiętam z reguły robię na oko. Mąkę przesiewamy przez sito, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy trochę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Mnie to zajmuje około 15 minut energicznego ugniatania. Ciasto odstawiamy, żeby odpoczęło na minimum 15 minut.

  2. Zabieramy się za farsz: Bardzo drobno siekamy cebulę, świeżą kolendrą oraz pietruszkę. Dodajemy do mięsa i dobrze mieszamy. Dodajemy dużą szczyptę suszonego lubczyku, szczyptę pieprzu i soli. Podlewamy rosołem i ugniatamy. Mięso nie może pływać, ale być wyraźnie wilgotne i lepkie. Mięso odstawić do lodówki na minimum 15 minut, aby smaki się przeszły.

  3. Na kuchence nastawiamy garnek z wodą i cienko wałkujemy ciasto. Wykrawamy dość spore kółka i do środka dodajemy kulkę mięsnej masy. Zawijamy sakiewki na kształt cebuli. Nie jest to trudne, ale trochę inne niż klasyczne lepienie pierogów. Jeśli chcemy uzyskać idealny kształt, najlepiej obejrzeć filmiki na YT, gdzie bardzo dobrze jest to wytłumaczone. Do gotującej się wody (dla lepszego aromatu możemy zastąpić rosołęm), wrzucamy pierogi. Jak wypłynie, trzymamy jeszcze do 3 minut. Podawać okraszone kolendrą i pieprzem lub łyżeczką śmietany.

    Uwaga: Chinkali rewelacyjnie smakują jako przekąska do piwa!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń