Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie pierogi. Soczysty farsz z rosołkiem zamknięty w delikatnym cieście. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, obowiązkowo musicie spróbować!
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18159
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 528
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 996
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7556
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8883
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18159
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 528
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 996
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7556
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8883
Składniki
Wyrabiamy ciasto. Nie podaję miar, bo nie pamiętam z reguły robię na oko. Mąkę przesiewamy przez sito, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy trochę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Mnie to zajmuje około 15 minut energicznego ugniatania. Ciasto odstawiamy, żeby odpoczęło na minimum 15 minut.
Zabieramy się za farsz: Bardzo drobno siekamy cebulę, świeżą kolendrą oraz pietruszkę. Dodajemy do mięsa i dobrze mieszamy. Dodajemy dużą szczyptę suszonego lubczyku, szczyptę pieprzu i soli. Podlewamy rosołem i ugniatamy. Mięso nie może pływać, ale być wyraźnie wilgotne i lepkie. Mięso odstawić do lodówki na minimum 15 minut, aby smaki się przeszły.
Na kuchence nastawiamy garnek z wodą i cienko wałkujemy ciasto. Wykrawamy dość spore kółka i do środka dodajemy kulkę mięsnej masy. Zawijamy sakiewki na kształt cebuli. Nie jest to trudne, ale trochę inne niż klasyczne lepienie pierogów. Jeśli chcemy uzyskać idealny kształt, najlepiej obejrzeć filmiki na YT, gdzie bardzo dobrze jest to wytłumaczone. Do gotującej się wody (dla lepszego aromatu możemy zastąpić rosołęm), wrzucamy pierogi. Jak wypłynie, trzymamy jeszcze do 3 minut. Podawać okraszone kolendrą i pieprzem lub łyżeczką śmietany. Uwaga: Chinkali rewelacyjnie smakują jako przekąska do piwa!