Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie pierogi. Soczysty farsz z rosołkiem zamknięty w delikatnym cieście. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, obowiązkowo musicie spróbować!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8698
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8698
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Wyrabiamy ciasto. Nie podaję miar, bo nie pamiętam z reguły robię na oko. Mąkę przesiewamy przez sito, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy trochę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Mnie to zajmuje około 15 minut energicznego ugniatania. Ciasto odstawiamy, żeby odpoczęło na minimum 15 minut.
Zabieramy się za farsz: Bardzo drobno siekamy cebulę, świeżą kolendrą oraz pietruszkę. Dodajemy do mięsa i dobrze mieszamy. Dodajemy dużą szczyptę suszonego lubczyku, szczyptę pieprzu i soli. Podlewamy rosołem i ugniatamy. Mięso nie może pływać, ale być wyraźnie wilgotne i lepkie. Mięso odstawić do lodówki na minimum 15 minut, aby smaki się przeszły.
Na kuchence nastawiamy garnek z wodą i cienko wałkujemy ciasto. Wykrawamy dość spore kółka i do środka dodajemy kulkę mięsnej masy. Zawijamy sakiewki na kształt cebuli. Nie jest to trudne, ale trochę inne niż klasyczne lepienie pierogów. Jeśli chcemy uzyskać idealny kształt, najlepiej obejrzeć filmiki na YT, gdzie bardzo dobrze jest to wytłumaczone. Do gotującej się wody (dla lepszego aromatu możemy zastąpić rosołęm), wrzucamy pierogi. Jak wypłynie, trzymamy jeszcze do 3 minut. Podawać okraszone kolendrą i pieprzem lub łyżeczką śmietany. Uwaga: Chinkali rewelacyjnie smakują jako przekąska do piwa!