Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w czasie mojej wędrówki po Gruzji to danie zrobiło na mnie tak wielkie wrażenie, że pewnego dnia, goszcząc w Kazbegi, w wysokim Kaukazie, wpadłem do kuchni naszego pensjonatu, wytargałem od gospodyni przepis i jeszcze kilka fotek zrobiłem, dokumentujących cykl przygotowania tych pierogów ;-)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 951
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 951
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Składniki
zaczynamy od farszu: mielone (najlepiej na grubych oczkach) mięso dokładnie mieszamy, dodając posiekaną kolendrę, czosnek, sól, pieprz, paprykę oraz ok 1 szklankę zimnej wody, farsz powinien mieć konsystencję papki
teraz czas na ciasto: z mąki, wody i łyżeczki soli zagniatamy dosyć twarde ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki
każdy krążek należy rozwałkować na cieniutki placek
teraz nakładamy po łyżce farszu
i każdy pieróg zwijamy w sakiewkę, mocno skręcając i zaciskając czubek
gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok 10 min, podajemy bez żadnej omasty ciekawa jest technika zjadania tych pierogów: nie używamy go tego sztućców, chwytamy palcami czubek i nadgryzamy z boku pieroga niewielką dziurkę przez którą wysysamy cały sos ze środka, a potem zjadamy resztę ;-)