Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w czasie mojej wędrówki po Gruzji to danie zrobiło na mnie tak wielkie wrażenie, że pewnego dnia, goszcząc w Kazbegi, w wysokim Kaukazie, wpadłem do kuchni naszego pensjonatu, wytargałem od gospodyni przepis i jeszcze kilka fotek zrobiłem, dokumentujących cykl przygotowania tych pierogów ;-)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 668
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1429
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458647
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1714
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 668
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1429
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458647
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1714
Składniki
zaczynamy od farszu: mielone (najlepiej na grubych oczkach) mięso dokładnie mieszamy, dodając posiekaną kolendrę, czosnek, sól, pieprz, paprykę oraz ok 1 szklankę zimnej wody, farsz powinien mieć konsystencję papki
teraz czas na ciasto: z mąki, wody i łyżeczki soli zagniatamy dosyć twarde ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki
każdy krążek należy rozwałkować na cieniutki placek
teraz nakładamy po łyżce farszu
i każdy pieróg zwijamy w sakiewkę, mocno skręcając i zaciskając czubek
gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok 10 min, podajemy bez żadnej omasty ciekawa jest technika zjadania tych pierogów: nie używamy go tego sztućców, chwytamy palcami czubek i nadgryzamy z boku pieroga niewielką dziurkę przez którą wysysamy cały sos ze środka, a potem zjadamy resztę ;-)