Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 91
Dodano: 28.02.2021
Odsłon: 344
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Nagrzewamy sporą patelnię, wlewamy około łyżkę oleju sezamowego, dodajemy indyka i smażymy około 10 min, rozgniatając łopatką, żeby smażyło się równomiernie
W międzyczasie gotujemy makaron wedle przepisu na opakowaniu, ścieramy marchewkę na dużych oczkach, siekamy dymkę.
Do patelni z indykiem dodajemy obrany i starty imbir oraz rozgnieciony czosnek, smażymy chwilkę. Następnie dodajemy miód, sos sojowy i Sriracha, mieszamy, smażymy jeszcze chwilę, może być na większym ogniu, żeby mięso się ładnie zarumieniło i podsmażyło.
Odlewamy wodę z makaronu, wrzucamy makaron z powrptem do garnka, dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, sok z połowy limonki i startą marchewkę, mieszamy.
Makaron nakładamy na talerze, na wierzch dajemy indyka, posypujemy cebulką. Można podać z dodatkową limonką lub sosem sojowym, do smaku.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Futka 03 marcaZgłoś do usunięcia
Pyszne i aromatyczne danie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 28 lutegoZgłoś do usunięcia
Świetne danie, pycha :)0 Kto głosował? | Odpowiedz