Do góry

Dania główne Przepis na:

Chiński makaron noodle z indykiem na ostro

Chiński makaron noodle z indykiem na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 91

Dodano:

Odsłon: 344

Pikantne danie kuchni azjatyckiej - smaczku dodaje sos Sriracha i sojowy. Łatwe w przygotowaniu, zawiera mało tłuszczu, za to sporo zdrowego i sycącego białka.

Składniki

  • 350 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 200 g suchego chińskiego makaronu noodle
  • 1-2 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • kawałek świeżego imbiru (ok 4 cm)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Sriracha (lub innego ostrego sosu chilli)
  • limonka
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebulki dymki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chiński makaron noodle z indykiem na ostro

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy sporą patelnię, wlewamy około łyżkę oleju sezamowego, dodajemy indyka i smażymy około 10 min, rozgniatając łopatką, żeby smażyło się równomiernie

  2. W międzyczasie gotujemy makaron wedle przepisu na opakowaniu, ścieramy marchewkę na dużych oczkach, siekamy dymkę.

  3. Do patelni z indykiem dodajemy obrany i starty imbir oraz rozgnieciony czosnek, smażymy chwilkę. Następnie dodajemy miód, sos sojowy i Sriracha, mieszamy, smażymy jeszcze chwilę, może być na większym ogniu, żeby mięso się ładnie zarumieniło i podsmażyło.

  4. Odlewamy wodę z makaronu, wrzucamy makaron z powrptem do garnka, dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, sok z połowy limonki i startą marchewkę, mieszamy.

  5. Makaron nakładamy na talerze, na wierzch dajemy indyka, posypujemy cebulką. Można podać z dodatkową limonką lub sosem sojowym, do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń