Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chińskie bułeczki na parze z aromatycznym, mięsnym farszem są puszyste i rozpływają się w ustach. Są obowiązkowe dla wszystkich miłośników azjatyckiej kuchni.
Polecam.
Odsłon: 397
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1861
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 599
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1955
Polecam.
Odsłon: 397
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1861
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 599
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1955
Składniki
Przygotuj bułeczki. Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj mleko, ciepłą wodę i masło. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia całości. Następnie ugniataj całość dłońmi. Alternatywnie możesz wszystko wyrobić mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.
Umieść ciasto w naoliwionej misce. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 90 minut lub do podwojenia objętości.
Przełóż ciasto na blat oprószony mąką. Zagnieć je i uformuj 10 jednakowych kulek. Następnie każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy ok. 12-15 cm.
Posmaruj placki oliwą i złóż je na pół, pomagając sobie rączką od drewnianej łyżki, by obie połówki się nie stykały.
Bułeczki umieść na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Napełnij wodą garnek z nakładką do gotowania na parze. Pracując partiami gotuj bułeczki przez ok. 15 minut. Wyjmij i odstaw.
Przygotuj farsz. Wieprzowinę, bulion, imbir, wino, czosnek i cukier umieść w dużym garnku i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimalnego, przykryj garnek pokrywką i pozwól całości lekko pyrkać przez ok. 2 godziny. Następnie odcedź wieprzowinę i poszarp ją za pomocą dwóch widelców na cienkie paseczki.
Paprykę pokrój w paseczki o podobnej szerokości co mięso.
Wszystkie składniki glazury wymieszaj w osobnej miseczce do uzyskania jednolitej pasty.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj wieprzowinę i paprykę. Podsmaż całość aż mięso zacznie się rumienić. Wlej glazurę, wymieszaj i gotuj przez kolejne 6-7 minut. Odstaw.
Przygotowane wcześniej chińskie bułeczki na parze napełnij farszem. Podawaj na ciepło lub po schłodzeniu.