Do góry

Dania główne Przepis na:

Chłodnik z botwiny, z plasterkami rzodkiewki i kawałkami mięsa

Chłodnik z botwiny, z plasterkami rzodkiewki i kawałkami mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Chłodnik z botwiny, z plasterkami rzodkiewki i kawałkami mięsa"

Składniki

  • 1 i 1/2 litra zsiadłego mleka
  • 2 pęczki botwinki
  • pęczek rzodkiewek
  • 3-4 ogórki
  • szklanka kawałków kurczaka
  • szklanka śmietany
  • po 1/2 pęczka koperku i szczypiorku
  • sól, cukier
  • sok z buraków do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 20 minut • 6 porcji • 130 kcal/porcja • 3 zł/porcja

  2. Oczyść botwinę, dokładnie opłucz i pokrój. Zalej wrzącą wodą, ugotuj.

  3. Oczyść rzodkiewki i pokrój w plasterki. Ogórki obierz, umyj, rozkrój wzdłuż na połówki, wydrąż pestki. Miąższ pokrój w cienkie paseczki lub w słupki.

  4. Zsiadłe mleko wymieszaj ze śmietaną, roztrzep trzepaczką. Dodaj wystudzoną i osączoną botwinkę, ogórki i rzodkiewkę. Do każdej porcji dodaj kilka kawałków mięsa oraz posiekane szczypiorek i koperek.

  5. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z buraków.

  6. Odstaw w chłodne miejsce, żeby przegryzły się smaki. Podawaj posypany świeżym koperkiem.

  7. Do chłodnika możesz podać młode ziemniaczki lub cząstki jajka na twardo. Świetnie też będzie smakował z rumianym jajkiem sadzonym!

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń