Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest niewatpliwie ozdoba kazdego przyjecia - chlodziarka do wina, szampana czy innych napojów. Zrobiona i udekorowana wlasnorecznie doskonale pasuje do dekoracji stolu. Swietnie wyglada udekorowana plasterkami kolorowych owoców, tym razem bylam jednak ograniczona w mojej inwencji, gdyz chlodziarka byla przeznaczona na przyjecie pod haslem "Kolor Czerwony".
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22509
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14799
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4592
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44031
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 597
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 599
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22509
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14799
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4592
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44031
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 597
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 599
Składniki
Bez wzgledu na to, czym dekorujemy chlodziarke, do jej wykonania potrzebujemy: • 1 małe wiaderko lub miske o ksztalcie chlodziarki • 1 mniejszy pojemnik, w którym zmiesci sie butelka z napojem • kamyki lub inne ciezarki • wode • elementy ozdobne: owoce, trawy, liscie, kwiaty itp. • zamrazarke, w której zmiesci sie pojemnik. Wysokosc zamrazarki jest bardzo istotna, gdyz pojemnik bedzie sie zamrazal stojac. Istotna rzecza jest równiez zamrazanie w 3 fazach, dlatego trzeba zaczac odpowiednio wczesnie, najlepiej dzien wczesniej. Faza 1: Umiescic mniejszy pojemnik na srodku wiaderka i obciazyc go ciezarkami (np. kamykami - musza one byc tak ciezkie, ze gdy nalejmy wode, pojemnik pozostanie w tym samym miejscu. Gdy pojemnik bedzie dostatecznie obciazony, ozdabiamy przestrzen miedzy pojemnikami. Moja pierwsza warstwe wypelnilam kawalkami melona i liscmi, ale to juz kwestia fantazji i upodoban, co wybieramy. Wypelniona przestrzen zalac mniej wiecej do polowy woda, ozdoby beda lekko plywaly, wiec trzeba ewentualnie poprawic ich polozenie. Pojemnik umiescic w zamrazarce na kilka godzin.
Faza 2: Kiedy zamarznie pierwsza warstwa, mozna wypelnic reszte. Uzylam tym razem kwiatów, kilku malych kawalków melona i innych lisci. Nastepnie wlalam wode (do 2-3 cm ponizej krawedzi wiaderka). Ze wzgledu na wypornosc lekkie kwiaty znów wyplyna nieco na wierzch, ale nie nalezy sie tym przejmowac, gdyz wystajace czesci zostana przykryte w fazie 3. Pojemnik zamrozic ponownie.
Faza 3: W ostatniej fazie dodac tylko niewielka ilosc wody, aby pokryc wszystko, co wychodzi z ostatniej warstwy lodu. Zamrozić ponownie i pozostawic na co najmniej 12 godzin w zamrazarce. Przed podaniem: Usunac kamyki z pojemnika i wlac do niego ciepła wode oraz polac zewnetrzna strone wiaderka. W ten sposób latwo bedzie pozbyc sie dwóch pojemników. Potem tylko wstawic butelke do chlodziarki i udekorowac nia stól.
Jesli dekoracja jest z owoców, mozemy je oczywiscie spozyc, gdy chlodziarka sie rozmrozi.