Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię żeberka! A Wy? Zapraszam na chłopskie żeberka pieczone, które zrobiłam wczoraj, ale pozostało już po nich tylko miłe wspomnienie.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10520
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3175
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2270
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10520
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3175
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2270
Składniki
Żeberka oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy też błonę z wewnętrznej części żeberek.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy żeberka i odstawiamy do lodówki na pół godziny, by składniki się przegryzły.
Przygotowujemy następnie sos. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Żeberka układamy na dwóch warstwach folii aluminiowej, mięsista stroną do dołu. Smarujemy je połową przygotowanego sosu.
Następnie kładziemy jeszcze dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zaciskamy brzegi.
Pieczemy 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości. Po upływie ok. 2 godzin zdejmujemy folię aluminiową i smarujemy żeberka pozostałym sosem.
Chłopskie żeberka pieczone podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, colesławem, lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!