Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię żeberka! A Wy? Zapraszam na chłopskie żeberka pieczone, które zrobiłam wczoraj, ale pozostało już po nich tylko miłe wspomnienie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9547
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4429
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 183
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20809
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9547
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4429
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 183
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20809
Składniki
Żeberka oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy też błonę z wewnętrznej części żeberek.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy żeberka i odstawiamy do lodówki na pół godziny, by składniki się przegryzły.
Przygotowujemy następnie sos. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Żeberka układamy na dwóch warstwach folii aluminiowej, mięsista stroną do dołu. Smarujemy je połową przygotowanego sosu.
Następnie kładziemy jeszcze dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zaciskamy brzegi.
Pieczemy 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości. Po upływie ok. 2 godzin zdejmujemy folię aluminiową i smarujemy żeberka pozostałym sosem.
Chłopskie żeberka pieczone podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, colesławem, lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!