Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że efektowne i wyjątkowo pyszne przepisy muszą być skomplikowane i czasochłonne? Nic z tych rzeczy! I dowodem na to jest nasza chrupella z cukinii, inspirowana toskańska scarpaccią. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników, które bez większego wysiłku znajdziecie w niemal każdym sklepie. Potem już tylko 10 minut pracy i możecie czekać na pyszne danie.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 212
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 212
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię pokrój na cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Oprósz je solą, wymieszaj ze sobą, a następnie odstaw w misce na około 30 minut, aby warzywa puściły sok.
Po tym czasie odciśnij dokładnie warzywa, przelewając ich sok do osobnej miski. Warzywa przełóż do drugiej miski.
Do soku z warzyw dodaj oba rodzaje mąki i dokładnie wymieszaj. Zacznij stopniowo dodawać wodę, cały czas mieszając, do momentu aż uzyskasz ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w zależności od tego, ile soku puszczą warzywa, ilość wody może być zmienna). Tak przygotowane ciasto wymieszaj dokładnie z warzywami.
Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek. Wyłóż przygotowaną wcześniej masę i rozprowadź ją, tak aby utworzyła równą, ale niezbyt grubą warstwę. Z wierzchu posyp całość startym parmezanem oraz odrobiną mąki kukurydzianej. Skrop dodatkową porcją oliwy.
Piecz przez około 35 minut w temperaturze 190 stopni. W tym czasie chrupella z cukinii powinna się ładnie zezłocić i mocno zrumienić. Podawaj lekko przestudzoną z ulubionym sosem i lekką sałatką.