Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Gofry
  • Dania główne
  • Przepis na

Gofry

28.05.2025 Odsłon: 12748
5.0 (24 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Czy chrupiące gofry z ulubionymi dodatkami zjesz tylko nad polskim morzem albo w kawiarni w swoim mieście? Niekoniecznie! Samodzielne przygotowanie tych smakołyków jest proste i szybkie. Do przygotowania ciasta na gofry potrzebujesz prostych składników, które znajdują się w każdej kuchni. A dodatki? Dobierz je według swoich upodobań. Zobacz nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste! 

Przepis na gofry – chrupiące i pyszne 

Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem gałki ulubionych lodów i owoców. Z naszą pomocą przygotujesz przepis na deser, który niczym nie odbiega od tego serwowanego w najlepszej kawiarni czy lodziarni. To świetny pomysł na słodkie śniadanie, coś pysznego do kawy albo jako podwieczorek. Domowe gofry możesz przygotować o każdej porze roku – kojarzą się z wakacyjnym luzem, dzieciństwem i słodkim zapachem.  

Przepis, który dziś prezentujemy, gwarantuje smaczne gofry, które są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim odpowiednio chrupiące – takie, jakie znasz z najlepszych budek nad morzem. Sekretem jest nie tylko dobrze zbilansowane ciasto, ale również odpowiednie rozgrzanie gofrownicy, dodatek tłuszczu oraz... odrobina cierpliwości przy pieczeniu. Z tego przepisu na gofry chrupiące przygotujesz ciasto, które nie mięknie od razu po wyciągnięciu z urządzenia. Trzymają swoją konsystencję przez dłuższy czas i świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. 

Jeśli lubisz domowe desery, które przywołują smaki dzieciństwa albo kojarzą się z wakacjami, wypróbuj też przepis na rurki z bitą śmietaną. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić gofry, aby były złote i chrupiące? 

Aby przygotować idealne ciasto na gofry, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów – zarówno przy samym mieszaniu składników, jak i w trakcie pieczenia.  

Po pierwsze – składniki. Mleko powinno być w temperaturze pokojowej, a jajka dobrze rozbełtane. Najlepiej użyć do tego rózgi kuchennej lub miksera na niskich obrotach, żeby nie spienić ciasta zbyt mocno. Jeśli chcesz, aby ciasto na gofry domowe było bardziej puszyste, możesz osobno ubić białka i dodać je na końcu. To sprawi, że struktura będzie znacznie delikatniejsza. Masło dodane do ciasta nadaje gofrom złocistego koloru i smaku – nie pomijaj go, a przed dodaniem dobrze je przestudź. 

Po drugie – pieczenie. Gofrownica musi być mocno rozgrzana przed wlaniem ciasta. Tylko wtedy uzyskasz chrupiące gofry. Przed pierwszym wlaniem ciasta, warto delikatnie natłuścić płyty gofrownicy masłem lub olejem (zwłaszcza jeśli nie ma powłoki zapobiegającej przywieraniu). W trakcie pieczenia nie otwieraj urządzenia zbyt wcześnie. To jeden z najczęstszych popełnianych błędów. Dobrze upieczone gofry powinny mieć złoty kolor i same lekko odchodzić od powierzchni.  

Po wyjęciu najlepiej ułożyć je na kratce, a nie na talerzu. Para musi odparować, a nie ogrzewać spód gofrów, który po chwili może zmięknąć.  

Jaka powinna być konsystencja ciasta na gofry? 

Ciasto z naszego przepisu na gofry domowe powinno być dość gęste, ale lejące, podobne do naleśnikowego. Jeśli wydaje ci się zbyt rzadkie, możesz dosypać odrobinę mąki. Nie przesadzaj jednak, aby gofry nie były zbite i gumowe. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dolej łyżkę mleka. 

Ważne jest również, aby dobrze przesiać mąkę – dzięki temu ciasto będzie bardziej napowietrzone, a gofry lżejsze w smaku. Dzięki tej prostej czynności twój deser zrobi furorę zarówno wśród starszych, jak i najmłodszych. 

Z czym podawać domowe gofry? 

Nasz przepis na gofry jest uniwersalny, więc możesz dobrać dodatki według swoich upodobań. Dobrze smakują posypane obficie cukrem pudrem – zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. Jeśli masz więcej czasu lub chcesz zaskoczyć gości, sięgnij po bitą śmietanę, świeże owoce (np. truskawki, borówki, maliny, banany) oraz kule lodów waniliowych czy czekoladowych. Świetnie sprawdzają się też polewy – czekoladowa, pistacjowa, karmelowa czy owocowa, a także posypki, wiórki kokosowe lub starta czekolada.  

 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 15895

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15532

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4662

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 344

> 60 min >60 min
1
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2821

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 951

> 60 min >60 min
21
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 15895

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15532

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4662

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 344

> 60 min >60 min
1
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2821

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 951

> 60 min >60 min
21
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Gofry
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 375 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1

Masło roztop i przestudź. Gofrownicę rozgrzej. Do miski wlej mleko i dodaj jajka. Całość rozbełtaj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj olej i mieszaj do momentu wchłonięcia tłuszczu przez ciasto. Gdy gofrownica osiągnie odpowiednią temperaturę, rozsmaruj na jej blaszkach odrobinę masła.

2

Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź je delikatnie nożem, by było równo rozlane. Pamiętaj, żeby ciasto przed pieczeniem nie wypływało z brzegów foremki gofrownicy. W trakcie pieczenia dość mocno urośnie.

3

Piecz gofry przez 3-4 minuty. W połowie warto gofrownicę obrócić do góry nogami. Po upieczeniu gofry odkładaj na kratkę do lekkiego przestygnięcia. Chrupiące gofry podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, lodami, owocami sezonowymi.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki