Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem gałki ulubionych lodów i owoców. To jedno z najpopularniejszych dań w każdej kawiarni czy lodziarni. Tymczasem samodzielne przygotowanie tych pysznych smakołyków jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy kilka podstawowych składników, które znajdują się w każdej kuchni, no i oczywiście ulubione dodatki. To świetny pomysł na śniadanie, deser czy podwieczorek. Gofry zawsze są świetnym pomysłem!
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 680
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 45
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 69
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 86
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 680
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 45
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 69
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 86
Składniki
Masło roztop i przestudź. Gofrownicę rozgrzej. Do miski wlej mleko i dodaj jajka. Całość rozbełtaj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj olej i mieszaj do momentu wchłonięcia tłuszczu przez ciasto. Gdy gofrownica osiągnie odpowiednią temperaturę, rozsmaruj na jej blaszkach odrobinę masła.
Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź je delikatnie nożem, by było równo rozlane. Pamiętaj, żeby ciasto przed pieczeniem nie wypływało z brzegów foremki gofrownicy. W trakcie pieczenia dość mocno urośnie.
Piecz gofry przez 3-4 minuty. W połowie warto gofrownicę obrócić do góry nogami. Po upieczeniu gofry odkładaj na kratkę do lekkiego przestygnięcia. Chrupiące gofry podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, lodami, owocami sezonowymi.