Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te proste i bardzo smaczne chrupiące naleśniki z owocami morza wręcz idealnie sprawdzą się w roli dania głównego lub niecodziennej przekąski na przyjęciach. Pamiętaj, że zawsze warto eksperymentować ze smakiem farszu, tak aby dopasować go do własnych upodobań.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1312
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1116
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 301
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1312
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1116
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 301
Składniki
Krewetki trzeba najpierw odmrozić, a potem je oczyścić, osuszyć i oderwać ogonki oraz usunąć jelita. Osusz, dopraw solą i pieprzem.
Mule opłucz pod bieżącą wodą i usuń zanieczyszczenia. Kalmary pokrój w pierścienie i ugotuj obydwa rodzaje owoców morza w osolonej wodzie. Wrzuć do wrzątku i nie wyciągaj przez kilka minut. Kiedy kalmary staną się białe, wyciągnij je. Mule będą gotowe wtedy, kiedy się otworzą.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski. To samo zrób z cebulą. Podsmaż warzywa na patelni wraz z odrobiną tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem.
Pod koniec smażenia dodaj owoce morza, aby złapały ciepło. Możesz to zrobić tuż przed podaniem naleśników.
Do smażących się składników dodaj odrobinę masła. Skrop wszystko sokiem z cytryny oraz sosem sojowym.
Przygotuj ciasto na naleśniki. Jajka umieść w dość wysokim naczyniu i zmiksuj krótko. Powinny mieć jednolitą konsystencję bez widocznego żółtka. Dolej wodę gazowaną oraz mleko.
Przesiej mąkę wraz z odrobiną soli. Dodaj te składniki do wcześniej zmiksowanych jajek. Uzupełnij swoją masę na naleśniki masłem, najlepiej w temperaturze pokojowym. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, nie dłużej niż 4-5 minut.
Przygotuj patelnię, najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników. Skrop ją tłuszczem, np. olejem rzepakowym. Wlej masę w taki sposób, aby w całości pokryła spód patelni. Rozprowadź ją dokładnie. Smaż z jednej i z drugiej strony aż naleśnik się zarumieni. Powtarzaj to aż do końca masy, uzupełniając ilość tłuszczu na patelni.
Nałóż farsz na naleśniki zwiń według uznania. Podawaj z kolendrą lub koperkiem.