Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te proste i bardzo smaczne chrupiące naleśniki z owocami morza wręcz idealnie sprawdzą się w roli dania głównego lub niecodziennej przekąski na przyjęciach. Pamiętaj, że zawsze warto eksperymentować ze smakiem farszu, tak aby dopasować go do własnych upodobań.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24943
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6067
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 331
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24943
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6067
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 331
Składniki
Krewetki trzeba najpierw odmrozić, a potem je oczyścić, osuszyć i oderwać ogonki oraz usunąć jelita. Osusz, dopraw solą i pieprzem.
Mule opłucz pod bieżącą wodą i usuń zanieczyszczenia. Kalmary pokrój w pierścienie i ugotuj obydwa rodzaje owoców morza w osolonej wodzie. Wrzuć do wrzątku i nie wyciągaj przez kilka minut. Kiedy kalmary staną się białe, wyciągnij je. Mule będą gotowe wtedy, kiedy się otworzą.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski. To samo zrób z cebulą. Podsmaż warzywa na patelni wraz z odrobiną tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem.
Pod koniec smażenia dodaj owoce morza, aby złapały ciepło. Możesz to zrobić tuż przed podaniem naleśników.
Do smażących się składników dodaj odrobinę masła. Skrop wszystko sokiem z cytryny oraz sosem sojowym.
Przygotuj ciasto na naleśniki. Jajka umieść w dość wysokim naczyniu i zmiksuj krótko. Powinny mieć jednolitą konsystencję bez widocznego żółtka. Dolej wodę gazowaną oraz mleko.
Przesiej mąkę wraz z odrobiną soli. Dodaj te składniki do wcześniej zmiksowanych jajek. Uzupełnij swoją masę na naleśniki masłem, najlepiej w temperaturze pokojowym. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, nie dłużej niż 4-5 minut.
Przygotuj patelnię, najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników. Skrop ją tłuszczem, np. olejem rzepakowym. Wlej masę w taki sposób, aby w całości pokryła spód patelni. Rozprowadź ją dokładnie. Smaż z jednej i z drugiej strony aż naleśnik się zarumieni. Powtarzaj to aż do końca masy, uzupełniając ilość tłuszczu na patelni.
Nałóż farsz na naleśniki zwiń według uznania. Podawaj z kolendrą lub koperkiem.