Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące polędwiczki w młodej kapuście

Chrupiące polędwiczki w młodej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 1036 Ocena: 12922

Dodano:

Odsłon: 12761

Nie ma nic lepszego jak delikatne polędwiczki zanurzone w młodej kapuście.

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 1 główka kapusty młodej
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 10 dag boczku wędzonego
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do panierki
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • Pieprz
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chrupiące polędwiczki w młodej kapuście

Przygotowanie

  1. 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku, ponownie w bułce tartej i smaży z obu stron na rozgrzany oleju. Usmażone mięso układamy w naczyniu.

  2. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojona w paseczki paprykę. Boczek kroimy drobno podsmażamy i łączymy z kapustą. Pod koniec dodajemy cukier, pieprz, Vegetę oraz ocet i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilę gotujemy.
    3. Kapustę wykładamy na usmażone polędwiczki.

  3. 4. Danie gotowe.
    5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń