Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odchudziłam szwedzki sposób na pieczone kartofelki, które uwielbiam :) Jak się okazuje mogę je wcinać na diecie ... bo to czy są zdrowe czy tuczące zależy od tego z czym je połączymy.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3319
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 599
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3724
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 286
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 483
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3319
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 599
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3724
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 286
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 483
Składniki
Ziemniaki szoruję szczoteczką do warzyw. Kroję .... a właściwie nacinam cieniutkie (1mm plasterki) o tak: kroję je na drewnianej łyżce,nożem z prostym ostrzem - łyżka ma wklęśnięcie, więc proste ostrze noża nie ciapnie ziemniaka do końca, spód zostanie w całości :) Wkładam ziemniaki do naczynia z zimną wodą, naciętymi płatkami w dół, żeby pijąc wodę nieco się rozchyliły i nie sklejały w pieczeniu.
Ziemniaki odsączam z wody (niezbyt dokładnie, byle papier się nie rozmoczył) i układam na blaszce. Posypuję ziołami włoskimi i słodką papryką (zarumienią się w podobny sposób, jakby były polane tłuszczem - a żadnego tłuszczu i żadnej soli nie używam). Piekę w temperaturze bliskiej 200 stopni, tzn. im większe ziemniaki i więcej ich na blaszce, tym wyższa temperatura, nawet 220 stopni i 70 minut, ale staram się wybierać średnie i piec do 200 stopni i do 60 min.
Dietetycznie i zdrowo, wcinam obficie posypane zieleniną (koperek, natka pietruszki, szczypiorek) i popijam czerwonym barszczem domowej roboty. Aneks: Dla chudakowskich domowników, uzupełniam wersję wg przepisu na oryginalne hasselback, czyli: 2 łyżki żółtego sera startego na drobnej tarce mieszam z bułką tartą i posypuję tym ziemniaki 10 min przed końcem pieczenia i przestawiam piekarnik na funkcję górnego grilla, żeby ładnie się przypiekło. Celowo nie wpisuję tych składników do przepisu, bo dodaję je naprawdę wyjątkowo i tylko osobie najszczuplejszej w rodzinie :)) Pomysł krojenia ziemniaków na łyżce jest podpowiedziany przez blogerkę - Gocha gotuje (pozdrawiam:) i jest o wiele łatwiejszy i szybszy niż wbijanie patyczka od szaszłyków.