Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniaków tłuczonych tak jak na piure i ugotowane do miękkości kapusty kiszonej. Fajnie smakuje podana z pieczonymi żeberkami lub też z pieczenią czy kotletami mielonymi. Polecam
garnki, sitko, przykrywka, nóż, deska do krojenia , tłuczek, łyżka drewniana,
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 344
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 359
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 282
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 136
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 344
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 359
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 282
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 136
Składniki
Ziemniaki obrać, opłukać pokroić na mniejsze kawałki zalać wodą i ugotować do miękkości ( lecz nie rozgotować )z dodatkiem soli. Następnie dobrze odcedzić i ugnieść tłuczkiem na piure. W tym samym czasie ugotować do miękkości kapustę kiszoną , jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą. Po ugotowaniu odlać wodę i odcedzić najlepiej na sitku. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać obrana pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć aż boczek i cebula nabiorą rumianego koloru. Ziemniaki połączyć z kapustą dodać podsmażony z cebulką boczek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać do połączenia składników. Smacznego
Ciapkapusta gotowa do podania.