Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniaków tłuczonych tak jak na piure i ugotowane do miękkości kapusty kiszonej. Fajnie smakuje podana z pieczonymi żeberkami lub też z pieczenią czy kotletami mielonymi. Polecam
garnki, sitko, przykrywka, nóż, deska do krojenia , tłuczek, łyżka drewniana,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10353
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5959
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5304
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12790
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10353
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5959
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5304
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12790
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Składniki
Ziemniaki obrać, opłukać pokroić na mniejsze kawałki zalać wodą i ugotować do miękkości ( lecz nie rozgotować )z dodatkiem soli. Następnie dobrze odcedzić i ugnieść tłuczkiem na piure. W tym samym czasie ugotować do miękkości kapustę kiszoną , jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą. Po ugotowaniu odlać wodę i odcedzić najlepiej na sitku. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać obrana pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć aż boczek i cebula nabiorą rumianego koloru. Ziemniaki połączyć z kapustą dodać podsmażony z cebulką boczek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać do połączenia składników. Smacznego
Ciapkapusta gotowa do podania.