Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
„Kryzysowa narzeczona” to tytuł polskiego przeboju z pierwszej połowy lat 80., czyli okresu, w którym na sklepowych półkach brakowało dosłownie wszystkiego. Utwór nie dotyczył wprawdzie kulinariów, ale osobom pamiętającym tamte czasy z pewnością nietrudno wyobrazić sobie, jak mogło wyglądać ciasto kryzysowej narzeczonej przygotowane dla ukochanego. Królowały wówczas bloki z margaryny, mleka w proszku, kakao i pokruszonych herbatników… Dzisiejszym narzeczonym może co najwyżej brakować talentu albo cierpliwości do pieczenia. W takim przypadku, by zaskoczyć partnera samodzielnie przygotowanym deserem, mogą sięgnąć po stare patenty.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11579
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5522
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13696
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11579
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5522
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13696
Składniki
Roztop masło w rondelku na wolnym ogniu. Upłynnij też lekko masę kajmakową (np. wstaw puszkę do naczynia z gorącą wodą). Ciastka i biszkopty zmiel w malakserze lub włóż do woreczka strunowego i rozgnieć wałkiem. W ten sam sposób rozdrobnij orzechy i migdały. Przełóż wszystkie wyżej wymienione składniki do miski i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 25x25 cm. Przełóż do niej masę ciasteczkowo-orzechową. Wyrównaj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Wymieszaj dokładnie masło orzechowe z serkiem mascarpone. Ubij na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Połącz szpatułą masę serowo-orzechową z bitą śmietaną. Przełóż krem na ciasto i wstaw je z powrotem na 2-3 godziny do lodówki.