Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi Magdy Gessler to powrót do tradycyjnego, domowego smaku. Składa się jedynie z trzech składników, które z pewnością znajdują się w twojej kuchni, dzięki czemu możesz przygotować ten przysmak w dowolnej chwili - musisz tylko wybrać odpowiedni farsz.
Ciasto jest wyjątkowo miękkie i aksamitne, a przede wszystkim proste. Idealnie sprawdza się zarówno w przypadku wytrawnych farszów jak przy pierogach ruskich czy pierogach z mięsem, jak i przy słodkich nadzieniach. To niezwykle tradycyjna receptura, bez żadnych udziwnień. Zrobienie ciasta pierogowego wymaga jedynie odrobiny wprawy i czasu, a z pewnością bardzo szybko dojdziesz do perfekcji.
Przygotowanie ciasta na pierogi Magdy Gessler jest bardzo proste. Wystarczy do mąki pszennej dodać wodę i szczyptę soli. Pamiętaj jednak, że różne mąki mają różną wilgotność i zdolność wchłaniania płynów. Podane w przepisie proporcje są książkowe i mogą się nieznacznie różnić. Musisz samodzielnie poznać najlepszą konsystencję ciasta - musi być miękkie i elastyczne, nie kleić się zbytnio do blatu i wałka, a jednocześnie bardzo dobrze kleić się do samego siebie. Nie może także kruszyć się podczas wyrabiania czy sklejania. Krusząca się masa oznacza, że jest ona zbyt sucha. Jeśli z kolei bardzo mocno klei się do rąk, koniecznie musisz dodać co najmniej łyżkę mąki. Wyczuwalne grudki oznaczają nieodpowiednie wymieszanie składników, dlatego zawsze przesiewaj mąkę przed użyciem - zajmie to tylko chwilę, a znacznie poprawi efekt.
Innymi, bardzo częstymi problemami, jest zbytnia twardość ciasta lub jego pękanie podczas wyrabiania i klejenia. Zdarza się także, że ciasto kurczy się przy wałkowaniu lub w trakcie formowania pierogów. Wszystkie te objawy są spowodowane nieodpowiednio krótkim czasem odpoczynku. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30 minut, podczas których gluten się rozluźni i sprawi, że całość będzie bardziej miękka i elastyczna. Nie pomijaj tego kroku i nie przyspieszaj go, jeśli chcesz uzyskać świetny rezultat.
Kiedy ciasto przygotowuje Magda Gessler, na samym początku masę z powodzeniem miesza łyżką, przynajmniej do momentu aż temperatura będzie odpowiednia, by dotknąć ją rękoma. Trzeba szybko zagniatać ciasto, by nie wyschło i nie zaczęło się kruszyć - dlatego też za każdym razem pracuj tylko na niewielkiej partii ciasta, resztę pozostawiając pod przykryciem.
Ciasto pierogowe przygotowane przez ciebie musi dobrze skrywać farsz. Nieodpowiednie sklejenie brzegów sprawi, że pierogi otworzą się podczas gotowania, a tego z pewnością nie chcesz. Sprawdź, czy na kółkach nie ma zbyt dużej ilości mąki. Ciasto zawiń i najlepiej dociśnij je widelcem, a dopiero później formuj ozdobne falbanki, jeśli tego chcesz. Jeśli mimo tego pierogi nie chcą się skleić, zwilż brzegi delikatnie lekko mokrym palcem i wtedy je dociśnij - powinno pomóc. Pamiętaj tylko o dobrym osuszeniu dłoni przed rozpoczęciem pracy z kolejnym wyciętym kółkiem.
Ciasto musi być miękkie i elastyczne nie tylko na surowo, ale także po ugotowaniu. Czasami zdarza się, że ugotowane pierogi stają się twarde i gumowe. Jest to efekt użycia zbyt dużej ilości mąki do podsypywania blatu przy wałkowaniu, dlatego zawsze używaj tylko minimalnej porcji. Czasem lepiej jest posmarować powierzchnię roboczą masłem lub olejem, które zapobiegną nadmiernemu klejeniu się, ale nie będą wpływały negatywnie na konsystencję.
Takie pierogi są podawane nawet w restauracji Magdy Gessler jako jedno z jej flagowych, polskich dań. Niezależnie od użytego farszu, zawsze będziesz mieć gwarancję, że ciasto będzie idealnie miękkie i rozpływające się w ustach. Stanie się furorą podczas każdej świątecznej kolacji, ale także podczas codziennych obiadów rodzinnych czy ważniejszych uroczystości.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5510
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29861
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 246
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19559
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1109
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5510
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29861
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 246
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19559
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1109
Składniki
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę, dodaj sól. W górce mąki zrób mały dołek i wlej tam połowę wody. Szybko zagnieć ciasto. Stopniowo dolewaj resztę wody i zagniataj.
Ciasto musi być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt suche, dolej trochę wody. Jeżeli zbyt lepkie - dosyp mąki. Zagniecione ciasto odstaw zawinięte w ściereczkę na ok. 10 minut. Przykryj je gorącą miską lub garnkiem.
Gotowe ciasto rozwałkuj cienko i zrób pierogi z ulubionym farszem, np. mięsnym.