Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na ciasto na pizzę dostałam od mamy mojej przyjaciółki, która od kilku lat mieszka we Włoszech. Kiedy po raz pierwszy poczęstowała mnie swoją pizzą, wiedziałam że muszę mieć ten przepis. Ciasto jest idealnie! Cienkie i chrupiące.
Z przepisu wychodzą 4 średniej wielkości pizze.
Na początku przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, cukier, oliwę, sól i wodę. Całość zagniatamy przez około 10 minut (ja użyłam robota). Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, a następnie lekko oprószamy górę mąką. Później przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 3 godziny. W tym czasie 1-2 razy należy je „odgazować”, czyli wyciągnąć z miski i zagnieść kilka razy, żeby pozbyć się powietrza.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Następnie z każdej z nich formujemy pizzę, na której układamy ulubione dodatki.
Pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy w 200°C około 15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły.
Smacznego ;)
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 176
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 178
Sałatka z bobem i smażoną kiełbaską. Pyszna i prosta sałatka, którą możesz pr...
Odsłon: 149
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 176
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 178
Sałatka z bobem i smażoną kiełbaską. Pyszna i prosta sałatka, którą możesz pr...
Odsłon: 149
Składniki
Z przepisu wychodzą 4 średniej wielkości pizze. Na początku przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, cukier, oliwę, sól i wodę. Całość zagniatamy przez około 10 minut (ja użyłam robota). Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, a następnie lekko oprószamy górę mąką. Później przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 3 godziny. W tym czasie 1-2 razy należy je „odgazować”, czyli wyciągnąć z miski i zagnieść kilka razy, żeby pozbyć się powietrza.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Następnie z każdej z nich formujemy pizzę, na której układamy ulubione dodatki. Pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy w 200°C około 15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły. Smacznego ;)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi na słodko z twarogiem i żółtkami
Dania główne
Groszek w sosie winnym
Dania główne
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Dania główne
Kieszonki z polędwiczki
Pierogi na słodko z twarogiem i żółtkami
Jakie są wasze ulubione pierogi ? moje najulubieńsze to ruskie oraz z płuckam...
Odsłon: 234
Groszek w sosie winnym
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 95