Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na ciasto na pizzę dostałam od mamy mojej przyjaciółki, która od kilku lat mieszka we Włoszech. Kiedy po raz pierwszy poczęstowała mnie swoją pizzą, wiedziałam że muszę mieć ten przepis. Ciasto jest idealnie! Cienkie i chrupiące.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8584
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1252
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10237
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4651
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 717
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8584
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1252
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10237
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4651
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 717
Składniki
Z przepisu wychodzą 4 średniej wielkości pizze. Na początku przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, cukier, oliwę, sól i wodę. Całość zagniatamy przez około 10 minut (ja użyłam robota). Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, a następnie lekko oprószamy górę mąką. Później przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 3 godziny. W tym czasie 1-2 razy należy je „odgazować”, czyli wyciągnąć z miski i zagnieść kilka razy, żeby pozbyć się powietrza.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Następnie z każdej z nich formujemy pizzę, na której układamy ulubione dodatki. Pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy w 200°C około 15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły. Smacznego ;)