Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3915

Dodano:

Odsłon: 13246

Ten przepis na ciasto na pizzę dostałam od mamy mojej przyjaciółki, która od kilku lat mieszka we Włoszech. Kiedy po raz pierwszy poczęstowała mnie swoją pizzą, wiedziałam że muszę mieć ten przepis. Ciasto jest idealnie! Cienkie i chrupiące.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki krupczatki (plus trochę do podsypania)
  • 270 ml wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka cukru
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z przepisu wychodzą 4 średniej wielkości pizze.

    Na początku przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, cukier, oliwę, sól i wodę. Całość zagniatamy przez około 10 minut (ja użyłam robota). Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, a następnie lekko oprószamy górę mąką. Później przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 3 godziny. W tym czasie 1-2 razy należy je „odgazować”, czyli wyciągnąć z miski i zagnieść kilka razy, żeby pozbyć się powietrza.

  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Następnie z każdej z nich formujemy pizzę, na której układamy ulubione dodatki.

    Pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy w 200°C około 15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bielikk 03 grudnia Podaję najlepszy przepis na ciasto - na pizze

40 dkg maki
3 dkg drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
200 ml pół na pół woda + mleko + rozpuszczamy w tym 1,5 łyżeczki od herbaty soli
3 łyżki oliwy
Najpierw nastawiamy drożdże - do garnuszka rozkruszamy drożdże - dodajemy cukier + łyżka mąki + ~30 ml wody - wszystko mieszamy.
Gdy drożdże urosną wlewamy je do metalowej miski gdzie znajdują się już pozostałe składnik: mąka, woda+mleko+sól+oliwa. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ręką.
Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min.
Następnie formujemy dwa spody do pizzy i układamy je na blachach przetartych ręcznikiem papierowym zamoczonym w oliwie i posypanych mąka - można też na blachę - na mąkę rozrzucić nasiona czarnuszki.
Następnie na blaty układamy to co lubimy: sos pomidorowy, albo keczup, szynka, oliwki, kukurydza, niedużo pokrojonej surowej pieczarki, posypujemy to serem i roztartym w palcach oregano. Teraz pizzę skrapiamy oliwą.
Zapalamy piekarnik (ja mam gazowy), ustawiamy grzanie na max i wkładam (do wcześniej uruchomionego piekarnika - jeszcze letniego) jedną blachę z pizzom. Pizza się piecze od ~13-16 minut. Wyciągam wkładam następną ....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gebe 03 grudnia Jaksie mocno rozwalkuje to jest cienkie! Jak wyciagamy z pieca to cienkie ciasto zawsze bedzie chrupiace! W zaleznosci od skladnikow, wczesniej czy pozniej sflaczeje!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń