Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na domową pizzę. Z podanej ilości składników wychodzi ok 3 - 4 placków. Ciasto nie jest grube, ale idealnie chrupiące.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 693
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 693
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Składniki
Wszystkie składniki umieść w misie i zacznij wyrabiać ciasto. Składniki powinny się dobrze połączyć, a ciasto być idealnie gładkie. Czas wyrabiania ok 10 minut. Możesz użyć thermomixa i wtedy mieszasz wszystko przez ok 10 sekund - prędkość 4. Następnie ustawiasz tryb wyrabiania ciasta na 5 minut.
W międzyczasie przygotuj plastikową miskę, natłuść ją trochę oliwą i następnie umieść tam gotowe ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą, nakryj ściereczką i umieść miskę w ciepłym miejscu (np. pod pościelą, poduszkami itd). Odstaw na 2 godziny.
Po dwóch godzinach przynieść ciasto, wyjmij je z miski na blat posypany mąką. Ciasto podziel na 3 - 4 części. Z każdej zrób kulkę, która będzie stanowiła Twoje ciasto na pizzę.
Kulkę ciasta wstępnie możesz rozwałkować na blacie, a następnie przenieść na blachę. Moje blachy na pizzę nie wymagają smarowania i posypywania mąką/bułką tartą. Zdarza się jednak, że niektórzy muszą tak tak przygotować blachę. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Właśnie przygotowałeś bazę pod ulubioną pizzę. Piekarnik nastaw na 220 stopni i pizzę trzymam ok 12 - 15 minut z termoobiegiem. Ty monitoruj swoją pizzę i jeśli uznasz, że jest już gotowa to wyjmij i sprawdź czy spód pizzy jest już lekko podpieczony