Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na domową pizzę. Z podanej ilości składników wychodzi ok 3 - 4 placków. Ciasto nie jest grube, ale idealnie chrupiące.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5341
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1681
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5199
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1697
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5341
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1681
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5199
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1697
Składniki
Wszystkie składniki umieść w misie i zacznij wyrabiać ciasto. Składniki powinny się dobrze połączyć, a ciasto być idealnie gładkie. Czas wyrabiania ok 10 minut. Możesz użyć thermomixa i wtedy mieszasz wszystko przez ok 10 sekund - prędkość 4. Następnie ustawiasz tryb wyrabiania ciasta na 5 minut.
W międzyczasie przygotuj plastikową miskę, natłuść ją trochę oliwą i następnie umieść tam gotowe ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą, nakryj ściereczką i umieść miskę w ciepłym miejscu (np. pod pościelą, poduszkami itd). Odstaw na 2 godziny.
Po dwóch godzinach przynieść ciasto, wyjmij je z miski na blat posypany mąką. Ciasto podziel na 3 - 4 części. Z każdej zrób kulkę, która będzie stanowiła Twoje ciasto na pizzę.
Kulkę ciasta wstępnie możesz rozwałkować na blacie, a następnie przenieść na blachę. Moje blachy na pizzę nie wymagają smarowania i posypywania mąką/bułką tartą. Zdarza się jednak, że niektórzy muszą tak tak przygotować blachę. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Właśnie przygotowałeś bazę pod ulubioną pizzę. Piekarnik nastaw na 220 stopni i pizzę trzymam ok 12 - 15 minut z termoobiegiem. Ty monitoruj swoją pizzę i jeśli uznasz, że jest już gotowa to wyjmij i sprawdź czy spód pizzy jest już lekko podpieczony