Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pizzę bez drożdży to świetna propozycja dla osób, które nie lubią czekać, aż klasyczne ciasto drożdżowe wyrośnie. Ta opcja sprawdzi się po ciężkim dniu pracy lub kiedy nagle do domu zapukają głodni goście. Czas przygotowania kompletnej pizzy z tego przepisu to zaledwie 20 minut, a możesz go jeszcze bardziej skrócić, używając robota kuchennego do połączenia wszystkich składników. Spróbuj raz, a już więcej nie przygotujesz zwykłej, drożdżowej pizzy.
średnica blachy: ok. 30 cm
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 441
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1014
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 106
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 441
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1014
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 106
Składniki
W misce umieść: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj gumową szpatułką do połączenia składników. Dodaj wodę i oliwę z oliwek. Mieszaj do wchłonięcia płynu przez ciasto i uzyskania mniej więcej jednolitej konsystencji. Przenieś ciasto na blat kuchenny podsypany mąką i ugniataj je przez 3-4 minuty, aż będzie całkowicie gładkie. W razie potrzeby dodaj więcej mąki na blat. Masa powinna być elastyczna i nie może kleić się do dłoni.
Uformuj ciasto w kulę. Rozwałkuj ją na koło o średnicy ok. 30 cm. Przełóż placek na blachę do pieczenia pizzy o średnicy ok. 30-35 cm. Palcami ciągnij ciasto od środka do brzegów, by całkowicie wypełnić formę. Na ciasto wyłóż sos pomidorowy i ulubione dodatki. Olejem posmaruj odsłonięte brzegi ciasta na pizzę bez drożdży, dla uzyskania większej chrupkości.
Wstaw pizzę do piekarnika rozgrzanego do 250 st. Celsjusza. Piecz ją przez 12 minut do momentu zarumienienia brzegów. Podawaj na gorąco, od razu po przygotowaniu.