Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smażenia? Ten przepis na klasyczne ciasto naleśnikowe z wodą gazowaną to strzał w dziesiątkę! Uniwersalne – sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2639
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 134
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 232
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2639
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 134
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 232
Składniki
Do dużej miski wlej mleko, wodę gazowaną, wbij jajko i dodaj olej. Wsyp sól. Całość dokładnie wymieszaj rózgą lub zmiksuj na wolnych obrotach.
Stopniowo wsypuj przesianą mąkę, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Mieszaj do uzyskania gładkiego, lekko płynnego ciasta. Konsystencja powinna przypominać rzadką śmietanę.
Pozwól ciastu odpocząć przez około 10-20 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej dobrze patelnię (najlepiej do naleśników) i delikatnie ją natłuść przed pierwszym naleśnikiem. Wylewaj cienką warstwę ciasta i smaż po około 1,5 minuty z każdej strony aż naleśnik się zarumieni.