Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smażenia? Ten przepis na klasyczne ciasto naleśnikowe z wodą gazowaną to strzał w dziesiątkę! Uniwersalne – sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19960
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 513
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 572
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6988
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244132
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19960
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 513
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 572
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6988
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244132
Składniki
Do dużej miski wlej mleko, wodę gazowaną, wbij jajko i dodaj olej. Wsyp sól. Całość dokładnie wymieszaj rózgą lub zmiksuj na wolnych obrotach.
Stopniowo wsypuj przesianą mąkę, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Mieszaj do uzyskania gładkiego, lekko płynnego ciasta. Konsystencja powinna przypominać rzadką śmietanę.
Pozwól ciastu odpocząć przez około 10-20 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej dobrze patelnię (najlepiej do naleśników) i delikatnie ją natłuść przed pierwszym naleśnikiem. Wylewaj cienką warstwę ciasta i smaż po około 1,5 minuty z każdej strony aż naleśnik się zarumieni.