Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smażenia? Ten przepis na klasyczne ciasto naleśnikowe z wodą gazowaną to strzał w dziesiątkę! Uniwersalne – sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 84
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1387
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2853
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 84
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1387
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2853
Składniki
Do dużej miski wlej mleko, wodę gazowaną, wbij jajko i dodaj olej. Wsyp sól. Całość dokładnie wymieszaj rózgą lub zmiksuj na wolnych obrotach.
Stopniowo wsypuj przesianą mąkę, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Mieszaj do uzyskania gładkiego, lekko płynnego ciasta. Konsystencja powinna przypominać rzadką śmietanę.
Pozwól ciastu odpocząć przez około 10-20 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej dobrze patelnię (najlepiej do naleśników) i delikatnie ją natłuść przed pierwszym naleśnikiem. Wylewaj cienką warstwę ciasta i smaż po około 1,5 minuty z każdej strony aż naleśnik się zarumieni.