Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smażenia? Ten przepis na klasyczne ciasto naleśnikowe z wodą gazowaną to strzał w dziesiątkę! Uniwersalne – sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 735
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4194
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17475
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3293
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 238
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 735
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4194
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17475
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3293
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 238
Składniki
Do dużej miski wlej mleko, wodę gazowaną, wbij jajko i dodaj olej. Wsyp sól. Całość dokładnie wymieszaj rózgą lub zmiksuj na wolnych obrotach.
Stopniowo wsypuj przesianą mąkę, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Mieszaj do uzyskania gładkiego, lekko płynnego ciasta. Konsystencja powinna przypominać rzadką śmietanę.
Pozwól ciastu odpocząć przez około 10-20 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej dobrze patelnię (najlepiej do naleśników) i delikatnie ją natłuść przed pierwszym naleśnikiem. Wylewaj cienką warstwę ciasta i smaż po około 1,5 minuty z każdej strony aż naleśnik się zarumieni.