Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smażenia? Ten przepis na klasyczne ciasto naleśnikowe z wodą gazowaną to strzał w dziesiątkę! Uniwersalne – sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 16901
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8804
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 670
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8332
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 16901
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8804
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 670
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8332
Składniki
Do dużej miski wlej mleko, wodę gazowaną, wbij jajko i dodaj olej. Wsyp sól. Całość dokładnie wymieszaj rózgą lub zmiksuj na wolnych obrotach.
Stopniowo wsypuj przesianą mąkę, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Mieszaj do uzyskania gładkiego, lekko płynnego ciasta. Konsystencja powinna przypominać rzadką śmietanę.
Pozwól ciastu odpocząć przez około 10-20 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej dobrze patelnię (najlepiej do naleśników) i delikatnie ją natłuść przed pierwszym naleśnikiem. Wylewaj cienką warstwę ciasta i smaż po około 1,5 minuty z każdej strony aż naleśnik się zarumieni.