Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz, jak zdrowym warzywem (tak! warzywem!) jest rabarbar? Zawiera mnóstwo witamin (m.in. A, C oraz z grupy B, w tym – kwas foliowy), jest świetnym źródłem błonnika, a także flawonoli czy antocyjanów, czyli substancji o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Ma przy tym niski indeks glikemiczny i dostarcza niewielu kalorii. Warto korzystać wiosną z cennych właściwości rabarbaru, bo sezon na niego jest dość krótki. Zwłaszcza, że ma walory smakowe najlepszych owoców. Wilgotne, puszyste ciasto ucierane z rabarbarem to doskonały pomysł na wiosenny deser.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5384
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29720
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19372
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1024
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5384
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29720
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19372
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1024
Składniki
Umyj i osusz łodygi rabarbaru. Jeśli jest młody, nie musisz go obierać. Odetnij tylko końcówki. Pokrój na kilkucentymetrowe kawałki i każdy przetnij wzdłuż na pół. Zasyp 2 łyżkami cukru pudru (przesiewając go przez sitko).
Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj do masy jajka, nie przerywając ucierania. Następnie dodaj jogurt oraz przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj do chwili połączenia składników w jednolite ciasto.
Natłuść i oprósz mąką blachę o wymiarach około 35x25 cm. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy całkowicie wystygnie, możesz dodatkowo oprószyć je resztą cukru pudru.