Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co mają wspólnego foremka do ciasta i główka kapusty włoskiej? Właściwie nic, ale można w niej zrobić smakowite ciasto z kapusty włoskiej, mięsa mielonego i warzyw. Kapusta włoska jest całkowicie niedocenianym warzywem, które powinno trafiać na nasze stoły znacznie częściej i nie ma znaczenia, jak nazwiemy to danie - gołąbki inaczej, warzywna lazania z mięsem czy ciasto mięsno-warzwne, danie smakuje i prezentuje się doskonale.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 185
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 187
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 185
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 187
Składniki
Usunac wszystkie liscie z kapusty i blanszowac je w rondelku. Pokroic wszystkie warzywa w kostke i w tym czasie ugotowac ryz. Po wyjeciu lisci kapusty z garnka obsmazyc mieso mielone na patelni z odrobina oleju. Gdy mieso bedzie juz gotowe, wyjac je z patelni i przelozyc do duzej miski, a na patelni smazyc kolejno drobno posiekana cebule, zabki czosnku, marchewke i papryke. Doprawic mieszanine odrobina soli i pieprzu. Po usmazeniu warzyw wlozyc je do miski z miesem mielonym.
Następnie dodac ugotowany ryz i sos pomidorowy (zachowac jednak niewielka ilosc sosu na pózniej, jako polewe). Następnie dodac troche posiekanych ziól i startego parmezanu a do uzyskania idealnego polaczenia dodac surowe jajko. Wymieszac wszystkie skladniki na kremowa mase.
Gdy masa miesno-warzwna jest gotowa, zaczac nakladanie warstw. Na dnie tortownicy ulozyc pierwsza warstwe lisci kapusty, nastepnie na przemian nakladac warstwe miesno-warzywna o grubosci ok. 1,5 cm i liscie kapusty. Ostatnia warstwa to lisc kapusty, doprawiony odrobina oliwy z oliwek, sola, pieprzem i startym parmezanem.
Piec w temperaturze 175° C ok. 40 minut. Gdy ciasto bedzie gotowe, wyjac je z foremki za pomoca talerza przykrywajacego wierzch i pozostawic kilka minut do ostygniecia. Polac reszta sosu pomidorowego.
Podawac posypane startym parmezanem.