Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto z włoskiej kapusty

Przepis dnia 2020-11-04
Ciasto z włoskiej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6796

Dodano:

Odsłon: 708

Co mają wspólnego foremka do ciasta i główka kapusty włoskiej? Właściwie nic, ale można w niej zrobić smakowite ciasto z kapusty włoskiej, mięsa mielonego i warzyw. Kapusta włoska jest całkowicie niedocenianym warzywem, które powinno trafiać na nasze stoły znacznie częściej i nie ma znaczenia, jak nazwiemy to danie - gołąbki inaczej, warzywna lazania z mięsem czy ciasto mięsno-warzwne, danie smakuje i prezentuje się doskonale.

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 90 g parmezanu
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • 350 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek
  • bazylia i pietruszka
  • sól, pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z włoskiej kapusty

Przygotowanie

  1. Usunac wszystkie liscie z kapusty i blanszowac je w rondelku. Pokroic wszystkie warzywa w kostke i w tym czasie ugotowac ryz.
    Po wyjeciu lisci kapusty z garnka obsmazyc mieso mielone na patelni z odrobina oleju. Gdy mieso bedzie juz gotowe, wyjac je z patelni i przelozyc do duzej miski, a na patelni smazyc kolejno drobno posiekana cebule, zabki czosnku, marchewke i papryke. Doprawic mieszanine odrobina soli i pieprzu. Po usmazeniu warzyw wlozyc je do miski z miesem mielonym.

  2. Następnie dodac ugotowany ryz i sos pomidorowy (zachowac jednak niewielka ilosc sosu na pózniej, jako polewe). Następnie dodac troche posiekanych ziól i startego parmezanu a do uzyskania idealnego polaczenia dodac surowe jajko. Wymieszac wszystkie skladniki na kremowa mase.

  3. Gdy masa miesno-warzwna jest gotowa, zaczac nakladanie warstw. Na dnie tortownicy ulozyc pierwsza warstwe lisci kapusty, nastepnie na przemian nakladac warstwe miesno-warzywna o grubosci ok. 1,5 cm i liscie kapusty. Ostatnia warstwa to lisc kapusty, doprawiony odrobina oliwy z oliwek, sola, pieprzem i startym parmezanem.

  4. Piec w temperaturze 175° C ok. 40 minut. Gdy ciasto bedzie gotowe, wyjac je z foremki za pomoca talerza przykrywajacego wierzch i pozostawic kilka minut do ostygniecia. Polac reszta sosu pomidorowego.

  5. Podawac posypane startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 04 listopada Ty to zawsze masz bardzo ciekawe i innowacyjne przepisy. Wielki szacun.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szarus 04 listopada 1 czerwona kapusta - czy nie powinno być papryka ? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 02 listopada Swietny przepis! wyglada jak najsmaczniejszy tort.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 30 października Fajny pomysł i wykonanie pierwsza klasa. Zostało coś jeszcze ? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 października Super pomysł :) Można powiedzieć, że to taka większa siostra gołąbka :D
Kradnę przepis :)
Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń