Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cielęce pulpety z brokułem i sosem bazyliowym
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Cielęcinę, obraną cebulę, czosnek mielę maszynką.
Do mięsa dodaję starty na tarce jarzynowej surowy brokuł, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, kaszę jaglaną, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, jajko.
Mięso mieszam.
formuję kulki nieduże.
Obtaczam w mące. w garnku zagotowuję dwa litry wody posolonej i wrzucam pulpety. Gotuję na wolnym ogniu około pięć minut. Sos: Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę i chwilę przesmażam Patelnię zdejmuję z gazu i wlewam zimne mleko, energicznie mieszam kirlejką. Zagotowuję, jak sos zrobi się za gęsty dolewam mleko. Zdejmuję z gazu i wbijam żółtko , już nie gotuję. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, dodaję posiekaną bazylią.