Do góry

Dania główne Przepis na:

Cielęcina duszona w mleku

Cielęcina duszona w mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 864 Ocena: 16575

Dodano:

Odsłon: 3146

Delikatne mięso cielęce duszone w mleku .... spróbujcie koniecznie.

Składniki

  • ok. 1,5 kg ligawy cielęcej
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki
  • goździki (5-6)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
5-6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron na maśle i oleju (żeby zamknąć pory w mięsie).
    Do garnka wlałem odrobinę wody, po jej zagotowaniu, dolałem mleko (żeby mleko się nie przypaliło), dodałem rozgniecione ząbki czosnku, pozostałe przyprawy, zagotowałem.
    Obsmażone mięso oprószyłem solą i pieprzem i włożyłem do wrzącego mleka. Dusiłem pod przykryciem około godziny.
    Po tym czasie wyjąłem mięso, które potem trzymałem w cieple. Sos odparowywałem tak długo, aż zgęstniał, (można zagęścić mąką wtedy skróci się czas ). Przecedziłem, aby sos był gładki. Doprawiłem jeszcze do smaku.
    Mięso pokroiłem w plastry, ułożyłem na ogrzanym półmisku, polałem sosem. Podałem z młodymi ziemniakami i buraczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bellapi 03 kwietnia 2017 i to jest to. Każdy kęs rozpływa się w ustach. OMG !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń