Do góry

Dania główne Przepis na:

Cielęcina w sosie śmietanowym

Cielęcina w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17982

Dodano:

Odsłon: 108

Danie dla smakoszy cielęciny

Składniki

  • 500 g mięsa cielęcego
  • 1 cebula czosnkowa
  • 150 ml śmietany 18%
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cielęcina w sosie śmietanowym

Przygotowanie

  1. Mięso cielęce dokładnie umyłem i pokroiłem na mniejsze kawałki.
    Podsmażyłem w garnku na oleju przez około 2-3 minuty.
    Dodałem poszatkowaną cebulę i podsmażyłem kolejne 2 minuty.
    Całość zalałem bulionem warzywnym. Doprawiłem zielem angielskim, liściem laurowym, gałką, solą i pieprzem.
    Pokroiłem marchewkę i wrzuciłem do reszty składników.
    Dusiłem pod przykryciem przez około 60 minut do miękkości.
    Na sam koniec dodałem śmietanę, łyżeczkę mąki pszennej , całość zagotowałem. Po 5 minutach zdjąłem z ognia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 15 października Fajny przepis, tylko juz czytam po raz drugi u Ciebie o cebuli czosnkowej i sie zastanawiam, czy chodzi po prostu o czosnek, bo tak mówia na czosnek w Niemczech, czy jest to jednak jakas odmiana cebuli? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń