Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy chcemy wypełnić naleśniki farszem, np. przygotowując wytrawne krokiety, zależy nam na tym, by były mocne i elastyczne. Jednocześnie nie chcemy, by smak ciasta zdominował farsz. Takie naleśniki nie mogą być pulchne – mają wprost rozpływać się w ustach. Jak usmażyć wytrzymałe w obróbce, a zarazem naprawdę cienkie naleśniki?
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4151
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11362
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6515
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5486
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13538
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5314
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4151
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11362
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6515
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5486
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13538
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5314
Składniki
Połącz w misce wszystkie składniki na naleśniki i dokładnie wymieszaj – tak, by pozbyć się grudek mąki. Warto dodać do ciasta trochę oleju – to sprawi, że naleśniki nie będą przywierać do patelni. Nie musisz nawet jej natłuszczać, a jeśli tak, to naprawdę niewielką ilością masła klarowanego czy oleju roślinnego.
Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany kremówki – dzięki temu z łatwością rozprowadzisz je na patelni. Odstaw ciasto na pół godziny. W tym czasie rozklei się gluten zawarty w mące, dzięki czemu składniki lepiej zwiążą się ze sobą – podczas smażenia naleśniki nie będą się rwały, mimo że będą naprawdę cienkie.
Rozgrzej patelnię na palniku o średniej mocy. Zanim wlejesz na nią ciasto, powinna być gorąca, ale nie przesadnie – w przeciwnym razie ciasto zetnie się natychmiast i nie zdołasz rozprowadzić go na patelni.
Wlej porcję ciasta (niepełną łyżkę wazową przy patelni naleśnikowej o średnicy 25 cm) na patelnię i poruszając nią w dłoni, rozprowadź równomiernie po całej powierzchni patelni. Smaż przez około minutę – do chwili, aż naleśnik z łatwością odklei się od patelni. Przewróć na drugą stronę (z pomocą szpatułki lub podrzucając naleśnik) i smaż przez kolejną minutę. W ten sposób wysmaż całe ciasto.