Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz ciepłego dania na imprezę, które rozgrzeje i zachwycie gości, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Połączenie soczystej wołowiny, białej kapusty, pomidorowego sosu i roztopionego sera to przepis na sukces każdej imprezy. Lekko pikantne, sycące i tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę. A co najlepsze? Wszystko zapieka się w jednym naczyniu – mniej zmywania, więcej czasu na zabawę!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19819
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 470
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19819
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 470
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Składniki
W dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz mieloną wołowinę. Smaż na średnim ogniu, aż całość się zrumieni. Jeśli użyjesz żeliwnej patelni lub garnka z odpinaną rączką z możliwością pieczenia, ułatwisz sobie pracę, ponieważ w późniejszym czasie danie będzie zapiekane.
Ryż opłucz i ugotuj w osolonej wodzie po poziomu na półtwardo. Na 2 minuty przed końcem gotowania ryżu wrzuć drobno posiekaną kapustę, aby się zblanszowała. Przelej kapustę i ryż na sito i odstaw do odsączenia. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Pomidory z puszki umieść w garnku, dopraw solą, czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem i płatkami ostrej papryki. Ewentualnie dodaj szczyptę cukru i gotuj ok. 15 minut.
W naczyniu do zapiekania umieść podsmażoną wołowinę (lub jeśli użyłeś/aś żeliwnej patelni, dodaj do niej resztę składników), dodaj ugotowany ryż z kapustą, startą marchewkę i zalej wszystko pomidorowym sosem. Wymieszaj, przykryj pokrywą i wstaw do pieca nagrzanego do 200° C na ok. 25 minut. Następnie ostrożnie wyjmij naczynie, posyp żółtym, startym serem i wstaw do piekarnika na kilka minut, aby ser się rozpuścił.
Ciepłe danie na imprezę gotowe! Można zapraszać gości. Potrawę serwuj samodzielnie, już bez innych dodatków.