Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz ciepłego dania na imprezę, które rozgrzeje i zachwycie gości, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Połączenie soczystej wołowiny, białej kapusty, pomidorowego sosu i roztopionego sera to przepis na sukces każdej imprezy. Lekko pikantne, sycące i tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę. A co najlepsze? Wszystko zapieka się w jednym naczyniu – mniej zmywania, więcej czasu na zabawę!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117617
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8163
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1851
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1421
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117617
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8163
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1851
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1421
Składniki
W dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz mieloną wołowinę. Smaż na średnim ogniu, aż całość się zrumieni. Jeśli użyjesz żeliwnej patelni lub garnka z odpinaną rączką z możliwością pieczenia, ułatwisz sobie pracę, ponieważ w późniejszym czasie danie będzie zapiekane.
Ryż opłucz i ugotuj w osolonej wodzie po poziomu na półtwardo. Na 2 minuty przed końcem gotowania ryżu wrzuć drobno posiekaną kapustę, aby się zblanszowała. Przelej kapustę i ryż na sito i odstaw do odsączenia. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Pomidory z puszki umieść w garnku, dopraw solą, czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem i płatkami ostrej papryki. Ewentualnie dodaj szczyptę cukru i gotuj ok. 15 minut.
W naczyniu do zapiekania umieść podsmażoną wołowinę (lub jeśli użyłeś/aś żeliwnej patelni, dodaj do niej resztę składników), dodaj ugotowany ryż z kapustą, startą marchewkę i zalej wszystko pomidorowym sosem. Wymieszaj, przykryj pokrywą i wstaw do pieca nagrzanego do 200° C na ok. 25 minut. Następnie ostrożnie wyjmij naczynie, posyp żółtym, startym serem i wstaw do piekarnika na kilka minut, aby ser się rozpuścił.
Ciepłe danie na imprezę gotowe! Można zapraszać gości. Potrawę serwuj samodzielnie, już bez innych dodatków.