Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cobbler to nietypowy, nieco rustykalny placek ze słodkimi brzoskwiniami, który nie przypomina żadnego ze znanych ci wypieków. Na wierzchu jest chrupiące i słodkie ciasto, a pod spodem masa owocowa z nutą orientalnych przypraw.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 85
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 758
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 479
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 296
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 85
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 758
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 479
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 296
Składniki
Przygotuj nadzienie brzoskwiniowe. Brzoskwinie umyj i usuń pestki. Pokrój je w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. W dużej misce wymieszaj plasterki brzoskwiń, sok z cytryny, cukier, skrobię, cynamon i gałkę muszkatołową. Owoce powinny być dobrze pokryte mieszanką. Odstaw.
Przygotuj ciasto. W średniej misce wymieszaj mąkę, 6 łyżek cukru, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj masło i rozetrzyj całość pod palcami do momentu uzyskania kruszonki. Maślankę wymieszaj z ekstraktem waniliowym i dodaj ją do mąki. Mieszaj łyżką do zwilżenia masy – całość będzie wyglądała grudkowato.
Złóż deser. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wysmaruj masłem. Przenieś do niej masę brzoskwiniową i wyrównaj. Ciasto połóż na wierzchu, tworząc kilka równomiernie oddalonych od siebie wysepek. Całość posyp pozostałą łyżką cukru.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 40-45 minut, aż wierzch będzie złoty. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na ok. godzinę. Cobbler podawaj z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.