Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta oryginalnie brzmiąca potrawa nazywana jest również kotletem szwajcarskim. Zaproś przyjaciół na cordon bleu i wzbudź w nich zainteresowanie.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 229
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 122
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 247
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2210
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 117
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 229
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 122
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 247
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2210
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 117
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 99
Składniki
Sznycle cielęce oczyść z błon, opłucz. Włóż do miseczki, zalej mlekiem, wstaw do lodówki i mocz około 30 minut. Wymoczone mięso wyjmij, osusz i bardzo cienko rozbij (plastry mięsa warto włożyć między dwa kawałki folii spożywczej i w niej rozbijać - dzięki temu zabiegowi mięso nie będzie pryskało sokiem po całej kuchni).
Na blasze gorącego piekarnika (220°C) równomiernie rozsyp frytki i piecz na złoto według przepisu podanego na opakowaniu. Opłucz sałatę, osusz, listki porwij na małe kawałki. Śmietanę utrzyj z octem, solą i pieprzem oraz cukrem do smaku. Obierz, posiekaj cebulę. Sałatę wymieszaj z cebulą i sosem śmietanowym.
plastry szynki pokrój na połówki i przytnij na kwadraciki. Na sznyclach ułóż po 1 przygotowanym plasterku szynki tak, aby połowa sznycla pozostała wolna. Przykryj tak samo przyciętym kawałkiem sera, a ten kolejnym plasterkiem szynki. Sznycel złóż na pół. Jajko wbij do głębokiego talerza, roztrzep widelcem z odrobiną soli.
Przygotowane sznycle najpierw panieruj w mące, następnie zanurzaj w roztrzepanym jajku, a na koniec obtaczaj w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej olej (możesz dodać łyżeczkę masła - będzie smaczniej). Na nim smaż sznycle na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Sznycle podawaj z frytkami i sałatą. Udekoruj cytryną. i ziołami.