Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny cordon bleu to sznycel cielęcy lub drobiowy nadziewany serem i gotowaną szynką. Moja wersja jest dużo lżejsza, zamiast mięsa użyłam młodej kalarepy. Panierowana kalarepa z szynką i serem to bardzo smaczne danie, przygotowane z niewielu składników w przeciągu 20 minut i może być nie tylko szybką gorącą kolacją, ale także obiadem, jeśli dołączymy odpowiednie dodatki.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 96
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 96
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Składniki
Zagotowac wode z sola, w tym czasie obrac kalarepki i pokroic w równe, okragle plasterki o grubości ok. 3 mm. Gotowac we wrzacej wodzie przez ok. 4 minuty, uwazajac aby byly jeszcze twarde i chrupiace. Ser i szynke pokroic w równe kawalki, dostosowujac rozmiar plasterków do kalarepy tak, aby pozostala wolna obwódka o szerokosci ok. 1 cm. Wysuszyc ugotowane plasterki kalarepy, ulozyc na jeszcze cieplych ser i szynke, przykryc nastepnym plastrem i mocno docisnac. Przygotowac make i panierke, jajka roztrzepac z gazowana woda mineralna i doprawic sola i pieprzem. Panierowac sznycle w mace, jajku i bulce tartej, uwazajac, aby sie nie rozpadly. Smazyc na klarowanym masle przez 3 minuty z obu stron na srednim ogniu. Gdy panierka jest zlocistobrazowa sznycle sa gotowe.
Spozywac najlepiej jeszcze cieple z dodatkiem zielonej salaty lub twarozku ziolowego.