Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny cordon bleu to sznycel cielęcy lub drobiowy nadziewany serem i gotowaną szynką. Moja wersja jest dużo lżejsza, zamiast mięsa użyłam młodej kalarepy. Panierowana kalarepa z szynką i serem to bardzo smaczne danie, przygotowane z niewielu składników w przeciągu 20 minut i może być nie tylko szybką gorącą kolacją, ale także obiadem, jeśli dołączymy odpowiednie dodatki.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10033
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2657
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1803
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 675
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3895
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10033
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2657
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1803
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 675
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3895
Składniki
Zagotowac wode z sola, w tym czasie obrac kalarepki i pokroic w równe, okragle plasterki o grubości ok. 3 mm. Gotowac we wrzacej wodzie przez ok. 4 minuty, uwazajac aby byly jeszcze twarde i chrupiace. Ser i szynke pokroic w równe kawalki, dostosowujac rozmiar plasterków do kalarepy tak, aby pozostala wolna obwódka o szerokosci ok. 1 cm. Wysuszyc ugotowane plasterki kalarepy, ulozyc na jeszcze cieplych ser i szynke, przykryc nastepnym plastrem i mocno docisnac. Przygotowac make i panierke, jajka roztrzepac z gazowana woda mineralna i doprawic sola i pieprzem. Panierowac sznycle w mace, jajku i bulce tartej, uwazajac, aby sie nie rozpadly. Smazyc na klarowanym masle przez 3 minuty z obu stron na srednim ogniu. Gdy panierka jest zlocistobrazowa sznycle sa gotowe.
Spozywac najlepiej jeszcze cieple z dodatkiem zielonej salaty lub twarozku ziolowego.