Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny cordon bleu to sznycel cielęcy lub drobiowy nadziewany serem i gotowaną szynką. Moja wersja jest dużo lżejsza, zamiast mięsa użyłam młodej kalarepy. Panierowana kalarepa z szynką i serem to bardzo smaczne danie, przygotowane z niewielu składników w przeciągu 20 minut i może być nie tylko szybką gorącą kolacją, ale także obiadem, jeśli dołączymy odpowiednie dodatki.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4615
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12469
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5694
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7074
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4615
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12469
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5694
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7074
Składniki
Zagotowac wode z sola, w tym czasie obrac kalarepki i pokroic w równe, okragle plasterki o grubości ok. 3 mm. Gotowac we wrzacej wodzie przez ok. 4 minuty, uwazajac aby byly jeszcze twarde i chrupiace. Ser i szynke pokroic w równe kawalki, dostosowujac rozmiar plasterków do kalarepy tak, aby pozostala wolna obwódka o szerokosci ok. 1 cm. Wysuszyc ugotowane plasterki kalarepy, ulozyc na jeszcze cieplych ser i szynke, przykryc nastepnym plastrem i mocno docisnac. Przygotowac make i panierke, jajka roztrzepac z gazowana woda mineralna i doprawic sola i pieprzem. Panierowac sznycle w mace, jajku i bulce tartej, uwazajac, aby sie nie rozpadly. Smazyc na klarowanym masle przez 3 minuty z obu stron na srednim ogniu. Gdy panierka jest zlocistobrazowa sznycle sa gotowe.
Spozywac najlepiej jeszcze cieple z dodatkiem zielonej salaty lub twarozku ziolowego.