Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim. Jest połączeniem naszego schabowego oraz roladek. To pyszna potrawa, w której po przecięciu, wypływa żółty ser. Dodatek szynki zapewnia kotletom soczystości i wilgotności. W tej wersji przepisu mięso jest zawsze kruche i delikatne, dobrze nawilżone. Cordon Blue to świetna alternatywa i odmiana niedzielnego obiadu i standardowych kotletów schabowych.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 131
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 89
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 131
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 89
Składniki
Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój schab na plastry o grubości ok. 1-2 cm. Rozbij je tłuczkiem na cienkie plastry, jak do kotletów schabowych.
Rozbite kotlety włóż do miski i zalej majonezem. Cebulę pokrój w pióra i dodaj do kotletów. Wszystko wymieszaj razem, by mięso dobrze pokryło się majonezem.
Włóż mięso pod przykryciem do lodówki na ok. 2 godziny.
W osobnej misce rozbełtaj jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.
Każdy kotlet posyp odrobiną majeranku. Na każdym ułóż plasterek szynki i sera. Zwiń kotleta w płaską roladkę, składając go na trzy części.
Rozgrzej smalec na patelni.
Zwinięte kotlety obtocz w jajku i bułce tartej, i ponownie jajku oraz bułce. Smaż na złoty kolor z każdej strony. Gotowe Cordon Blue odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Danie podawać z ziemniakami i ulubionym dodatkiem warzywnym.