Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim. Jest połączeniem naszego schabowego oraz roladek. To pyszna potrawa, w której po przecięciu, wypływa żółty ser. Dodatek szynki zapewnia kotletom soczystości i wilgotności. W tej wersji przepisu mięso jest zawsze kruche i delikatne, dobrze nawilżone. Cordon Blue to świetna alternatywa i odmiana niedzielnego obiadu i standardowych kotletów schabowych.
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 132
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3772
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 132
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3772
Składniki
Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój schab na plastry o grubości ok. 1-2 cm. Rozbij je tłuczkiem na cienkie plastry, jak do kotletów schabowych.
Rozbite kotlety włóż do miski i zalej majonezem. Cebulę pokrój w pióra i dodaj do kotletów. Wszystko wymieszaj razem, by mięso dobrze pokryło się majonezem.
Włóż mięso pod przykryciem do lodówki na ok. 2 godziny.
W osobnej misce rozbełtaj jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.
Każdy kotlet posyp odrobiną majeranku. Na każdym ułóż plasterek szynki i sera. Zwiń kotleta w płaską roladkę, składając go na trzy części.
Rozgrzej smalec na patelni.
Zwinięte kotlety obtocz w jajku i bułce tartej, i ponownie jajku oraz bułce. Smaż na złoty kolor z każdej strony. Gotowe Cordon Blue odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Danie podawać z ziemniakami i ulubionym dodatkiem warzywnym.