Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim. Jest połączeniem naszego schabowego oraz roladek. To pyszna potrawa, w której po przecięciu, wypływa żółty ser. Dodatek szynki zapewnia kotletom soczystości i wilgotności. W tej wersji przepisu mięso jest zawsze kruche i delikatne, dobrze nawilżone. Cordon Blue to świetna alternatywa i odmiana niedzielnego obiadu i standardowych kotletów schabowych.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 492
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6899
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242932
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 492
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6899
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242932
Składniki
Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój schab na plastry o grubości ok. 1-2 cm. Rozbij je tłuczkiem na cienkie plastry, jak do kotletów schabowych.
Rozbite kotlety włóż do miski i zalej majonezem. Cebulę pokrój w pióra i dodaj do kotletów. Wszystko wymieszaj razem, by mięso dobrze pokryło się majonezem.
Włóż mięso pod przykryciem do lodówki na ok. 2 godziny.
W osobnej misce rozbełtaj jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.
Każdy kotlet posyp odrobiną majeranku. Na każdym ułóż plasterek szynki i sera. Zwiń kotleta w płaską roladkę, składając go na trzy części.
Rozgrzej smalec na patelni.
Zwinięte kotlety obtocz w jajku i bułce tartej, i ponownie jajku oraz bułce. Smaż na złoty kolor z każdej strony. Gotowe Cordon Blue odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Danie podawać z ziemniakami i ulubionym dodatkiem warzywnym.